Čtvrtek, 28. března 2024

Co se chystá v září 2006 na SEVERu

= Středisku ekologické výchovy SEVER
Co se chystá v září 2006 na SEVERu

Česká republika:

· V Pardubickém a Královéhradeckém kraji pokračuje projekt „KAPKA21“, který přináší 17,8 milionů korun z Evropského sociálního fondu a rozpočtu MŽP na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek.. Projekt potrvá 2 roky a jeho realizátorem  je středisko SEVER ve spolupráci  s 22 dalšími organizacemi – mj. oběma kraji, Ekocentrem Paleta, Univerzitou Hradec Králové, RRA Pardubického kraje, SSEV Pavučina, STEP, Nadací Partnerství a mnoha ekocentry v obou krajích. V září obdrží vzdělávací a  poradenská  střediska potřebnou počítačovou a  vzdělávací techniku za ca 1,5 mil.Kč. Na obdobném projektu pod názvem  „Ústecký kraj – kraj přírody a člověka“ se SEVER podílí od března 06  i v Ústeckém kraji (viz dále).
· 17 škol,  podpořených ve třech krajích (Středočeský, Královéhradecký a Pardubický) v rámci grantového a asistenčního programu  Škola  pro udržitelný život, pokračuje v práci na  projektech zaměřených na udržitelný rozvoj, zlepšení životního prostředí  a  podporu komunitní práce v obci. Spoluvyhlašovateli projektu jsou již třetím rokem Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy SEVER. Celková částka na podpořené projekty činí  884 100 Kč.  Podrobnější informace o těchto projektech na   www.sever.ekologickavychova.cz a www.ssd-cap.org.
     Na mezinárodní úrovni je program realizován ve spolupráci s organizací Groundworks z Velké  
     Británie a Fundacija Partnerstvo dla Środowiska z Polska. Mezinárodní spolupráce je
     podporována Evropskou unií z programu INTERREG. Ve dnech 25.- 27.9. proběhnou na těchto
    školách kontrolní dny. Některé školy již připravují slavnostní otevření svých projektů.
· Na školní vzdělávací pobyty (pobytové výukové programy) do pobytového střediska v Horním Maršově přijedou studenti z OA Turnov (4.-8.9.), ze ZŠ Úprkova Hradec Králové (11.-15.9.), z Gymnázia Roudnice n. L. (18.-22.9.), ze ZŠ Potštát (25.-29.9.)
· 15.-17.9. proběhne na SEVERu v Horním Maršově seminář Udržitelný les pro pracovníky středisek ekologické výchovy a další pedagogy - exkurze, přednášky, ukázky výukových programů (viz též výše) a ve dnech 29.-30.9. seminář  pro pedagogy ZŠ Švermova, Liberec, která se chce zaměřit na ekologickou výchovu.
· Pracovníci SEVERu se s ukázkami programů zúčastní Veletrhu ekologických výukových programů – 5.-8.9. ve vyšší pedagogické škole ve Svatém Janu pod Skalou.
· Zástupce SEVERu se podílí jako člen expertní skupiny Rady vlády pro udržitelný rozvoj  na zpracování  Národní strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj. V září se budou zpracovávat strategické linie, celý materiál by měl být schválen vládou ČR v roce 2007.

Královéhradecký kraj:

· V kraji probíhá od  1.1.2006 realizace projektu „KAPKA 21“, který přinese několik milionů korun z Evropských fondů na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek (viz výše)
· 8 škol z  kraje pracuje na projektech, které získaly podporu v rámci grantového a asistenčního programu  Škola pro udržitelný život. (viz výše).  Jsou to školy: ZŠ TGM, Náchod (projekt „Cesta plastové láhve“), ZŠ Machov („Z náměstí k pomníku padlých v 1. světové válce“), ZŠ a MŠ Pecka („Mluvící stromy a oživlá studna“),  ZŠ Na Daliborce Hořice („Daliborka, vstupní brána do Smetanových sadů II“), VOZŠ a SZŠ Hradec Králové („Hurá do zahrady“), ZŠ Železnická, Jičín  („Rozšíření ekoareálu Čtyřlístek s úpravami v okolí školy II“),  ZŠ a MŠ Nechanice („Nechanická pěšinková sezóna 2006),  ZŠ praktická, Broumov („Školní zahrada“). Ve dnech 25.- 27.9. proběhnou na těchto školách kontrolní dny.
· S pověřením Královéhradeckého kraje bude středisko SEVER jako krajský koordinátor ekologické výchovy propagovat svoji činnost na akci DOŽÍNKY, která se bude konat 16.9.2006 v Šimkových sadech.
· V termínech 12.9., 19.9.,26.9. proběhnou v Hradci Králové první tři semináře z cyklu „Senioři a ekologie? Proč ne….“
· Účastníci expedice po norských NP „Se Severem na sever“ a jejich hosté se sejdou v pátek 22.9. na vernisáži výstavy fotografií a artefaktů z akce. Výstava potrvá do 27.9.

Hradec Králové:

· Na měsíc září  jsou plánovány zatím 2 výukové programy pro mateřské školy 
· 23.9. se sejdou členové přírodovědného klubu SVIŽNÍK na zahajovací schůzce

Krkonoše, Trutnovsko:

· Dům obnovy tradic, ekologie a kultury –  DOTEK  na bývalé faře v Horním Maršově připravuje tyto akce:
                                sobota 2.9. od 10:00 – 15:00  - Hrátky s vlnou II – řemeslná dílna (filcování,
                                                                                  tkaní, předení apod.)
                               víkend 13.-15.9. mezinárodní brigáda
· V pobytovém středisku v Horním Maršově budou probíhat pobytové výukové programy (viz výše)
· 15.-17.9. proběhne na SEVERu v Horním Maršově seminář Udržitelný les pro pedagogy - exkurze, přednášky, ukázky výukových programů (viz též výše)
· Uskuteční se krátkodobé výukové programy
· Bude pokračovat činnost ekologických kroužků pro žáky ZŠ Horní Maršov (jeden pro 1.stupeň a druhý pro 2.stupeň)

Připravujeme tyto akce :
6.-8.10. Horní Maršov – seminář pro pracovníky středisek ekologické výchovy z celé ČR k vedení ekologických výukových programů
12.10. Trutnov - „Společný svět“ aneb jak si poradit s průřezovým tématem RVP
Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (seminář pro pedagogy rámci Ekologického klubu učitelů SEVERKA)
13.-14.10. Horní Maršov – seminář k ekoporadenství v rámci projektu KAPKA 21 pro vzdělávací a poradenská střediska  v Královéhradeckém a Pardubickém kraji
16.10., Hradec Králové -  Žijeme spolu aneb Jak na téma ochrany zvířat (seminář pro pedagogy)
16.11. – KAPRADÍ – 7.regionální setkání škol a institucí KH kraje zabývajících se ekologickou
výchovou (v ZŠ Úpice-Lány)
Dům obnovy tradic, ekologie a kultury –  DOTEK  na bývalé faře v Horním Maršově
 7.10. Drátování – řemeslná dílna

Další informace k výše uvedeným akcím:
Středisko ekologické výchovy SEVER, Horní Maršov 127, 542 26, tel.499874326, 499874280, 739 203 205,sever@ekologickavychova.cz
Středisko ekologické výchovy SEVER, Kavčí plácek 121, 500 02 Hradec Králové, tel.495580319, 739 203 209
sever-hk@ekologickavychova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů