Čtvrtek, 28. března 2024

Technické služby získaly dotaci pro areál na dotřiďování odpadu

Technické služby získaly dotaci pro areál na dotřiďování odpadu

Ekodvůr technických služeb byl zprovozněn zhruba před osmi lety, ale po celou tu dobu se odpad třídil v provizorních podmínkách. To se díky poskytnuté krajské dotaci od listopadu změní.

Beroun - V areálu Technických služeb se nyní modernizuje a dostavuje areál Ekodvora. Technickým službám se na jeho dostavbu podařilo získat dotaci 549 tisíc korun od Středočeského kraje. "O dotaci jsme si zažádali sami. Krajský úřad vypsal na letošek dotační tituly a mezi nimi byl i titul na dotřiďování odpadů a zavádění plánu odpadového hospodářství měst," uvedl ředitel Technických služeb Beroun Luboš Kácel. "Zjistili jsme, že by se nám hodil na dotřiďování odpadů u nás v Ekodvoře," dodal.

Odpad se třídil v provizorních podmínkách

Do současné doby totiž probíhalo dotřiďování odpadů v Ekodvoře za provizorních podmínek a to vlastně už od jeho výstavby v roce 1998. "Nechali jsme si zpracovat projektovou dokumentaci, požádali o dotaci a dostali ji. Je ve výši zhruba 70 procent rozpočtových nákladů na celou investiční akci," upřesnil Luboš kácel. V berounském Ekodvoře vyrostou dvě stavby o rozloze 1600 čtverečních metrů a s vnitřním vybavením. Zbylých 237 tisíc korun zaplatí technické služby Beroun ze svého. "V Ekodvoře se nyní staví budova na dotřiďování odpadu jako jsou zejména elektrospotřebiče. Dostavba ekodvora je pro nás nezbytná, kvůli zavedení zpětného odběru elektrozařízení," upozornil ředitel. Aby mohli lidé bezplatně lednice či televizory odvézt do Ekodvora, musí být kompletní. Jinak jsou vedené jako nebezpečný odpad. "Z těch se pak snažíme demontovat různé části, jako je například plech, barevné kovy a plasty.V případě, že je elektrospotřebič jako je například lednice kompletní, tak se na něj nehledí jako na nebezpečný dopad, ale je to zpětný odběr elektrozařízení určeného k recyklaci," vysvětlil Luboš Kácel. Jeho zpětný odběr je zdarma. Poplatek platí každý člověk při nákupu elektrospotřebiče.

Elektrospotřebiče putují k recyklaci

Kompletní dosloužilé elektrospotřebiče odvážejí Technické služby Beroun k recyklaci do tří firem. "Ministerstvo životního prostředí s vybranými firmami uzavřelo celostátní smlouvy. Se třemi z nich uzavřelo smlouvy i město Beroun. Všem obcím jsme dali na vědomí, že mohou kdykoli občané k nám zadarmo vozit kompletní elektrozařízení,"poznamenal ředitel. Pokud se při sběru nebezpečného odpadu objeví kompletní lednice, televizory či zářivky, budou mít obce likvidaci zdarma. Zaplatí pouze za svoz."Jsem rád, že se systém zpětného odběru konečně podařilo dotáhnout do konce. Vždyť lidé už paušální poplatky za něj platí při nákupu elektrozařízení déle než rok. Myslel jsem si ale, že bude prováděn jinak. Předpokládal jsem, že firmy, které stát pověřil likvidací, vyhlásí hromadný sběr a lidé spotřebiče přivezou na svozová místa, odkud si je firmy samy odvezou. Naše obec je ale i tak ráda, protože za likvidaci nebezpečného odpadu každoročně platila kolem 70 tisíc korun," řekl starosta Hudlic Pavel Hubený. Berounský Ekodvůr bude plně funkční už od listopadu.

Zdroj: Berounský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů