Pátek, 29. března 2024

Diváci vyberou vítězný snímek světelného znečištění do 30. září

Diváci vyberou vítězný snímek světelného znečištění do 30. září

Praha - Až do konce září mohou diváci na internetu dát hlas nejlepšímu snímku ve fotografické soutěži na téma světelné znečištění noční oblohy. Zájemci si mohou soutěžní snímky prohlédnout a hlasovat na internetových stránkách www.astro.zcu.cz Soutěž vyhlásila západočeská pobočka České astronomické společnosti s plzeňským planetáriem a hvězdárnou v Rokycanech.

Pravidla hlasování pro Cenu diváků jsou jednoduchá. Úkolem je vybrat tři nejlepší snímky. Nezáleží na jejich pořadí. Jejich čísla hlasující vyplní do přiloženého formuláře. Autor snímku, který do konce září získá největší počet hlasů, vyhraje triedr. Každý hlasující bude zařazen do slosování o předplatné časopisu Astropis.

Porota, která vybírala vítěze tří soutěžních kategorií, už své slovo řekla. V kategorii Jak rozhodně nesvítit vyhodnotila jako nejzdařilejší snímek Nesvítí někde zbytečně? osmatřicetiletého Martina Kákony z Českých Budějovic. Zachytil na něm zářící průmyslový objekt. V kategorii Správné světlo zvítězila fotografie Vídeňská noc osmadvacetiletého Karla Mokrého Z Prahy. Zachycuje šetrné osvětlení v rakouském hlavním městě.

V kategorii Variace na téma světlo a tma porotce nejvíce zaujala fotografie Inverze jednadvacetiletého Jana Kodziolky z Karviné. Jsou na ní nízkou oblačností pronikající světla měst z ptačí perspektivy.

Soutěž obeslalo 80 autorů. Celkem porota hodnotila 591 fotografií. Vítězné snímky jsou vystaveny na serveru www.astro.zcu.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů