Středa, 24. dubna 2024

O miliardách pro Česko rozhodne Brusel v prosinci

O miliardách pro Česko rozhodne Brusel v prosinci
V příštích sedmi letech bude mít Česko šanci na využití obrovské sumy peněz z Evropských fondů - půjde zhruba o 93 až 94 miliard korun ročně.
Podle nejaktuálnějších návrhů by měla největší část z těchto peněz jít do dopravy (21,5%) a životního prostředí (20%). Největší výkyvy jsou nyní kolem peněz určených na vědu - místo původních šesti dostane patrně osm procent.
"Závazné stanovisko bude muset vydat vláda do konce října," říká dnes již bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Patočka. Na konci letošního roku by pak mělo být rozvržení peněz schváleno i v Bruselu.
Přestože se na rozvržení peněz z evropských fondů mezi jednotlivé oblasti začalo pracovat už loni, dodnes není řada otázek dořešená.
Jedna z nejdůležitějších, především pro menší regiony a obce, je otázka průběžného financování. Stejně tak ještě není jasné, zda unie Česku povolí takzvané křížové financování ze dvou evropských fondů. Dosud totiž platí pravidlo - jeden projekt dosáhne na peníze jen z jednoho fondu.
Do hry během jednání vstupují i kraje, které budou nyní zodpovědné zhruba za 13 procent všech rozdělených financí z EU. Kraje přitom chtějí rozhodovat až o pětině všech peněz. Na druhou stranu - dosud měla být spoluúčast krajů vyšší, než nakonec bude. Z evropských peněz měly jít tři čtvrtiny ceny projektu, nyní má unie platit 85 procent.
Otázkou je, kolik z těchto peněz zvládne Česko skutečně vyčerpat. Ještě letos na jaře přitom z celkových 75 miliard korun za období 2004 - 2006 vyčerpalo jen pětinu. Nyní je situace již lepší, přesto je jasné, že v případě dvou operačních programů, jež se týkají podpory zaměstnanosti, se peníze nepodaří vyčerpat.
AUTOR: (pse)


Rozdělení peněz z EU pro roky 2007-13
(zatím jde o neschválený návrh v miliardách korun, podle aktuálního kurzu)
Podnikání a inovace (na podporu zaměstnanosti a podnikatelské činnosti): 86,07
Výzkum a vývoj pro inovace (nákup přístrojů pro vědu, zavádění výsledků výzkumů do praxe): 58,60
Životní prostředí: 146,50
Doprava (evropské i národní železniční a dálniční sítě, silnice I. tříd): 157,49
Integrovaný operační program (veřejná správa, cestovní ruch, národní kulturní památky, opravy panelových sídlišť, zdravotnictví): 54,94
Regionální operační programy (opravy památek v krajích, silnice II. a III. tříd): 97,06
Zaměstnanost (školení, levnější počítačové vybavení): 73,25
Vzdělávání pro konkurenceschopnost (podpůrný program k podpoře vědy): 51,27

Zdroj: HN, ministerstvo pro místní rozvoj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů