Pátek, 29. března 2024

Odpad z Evropy zamořil Pobřeží slonoviny

Odpad z Evropy zamořil Pobřeží slonoviny

Vláda západoafrického státu Pobřeží slonoviny nabídla rezignaci kvůli toxickému odpadu z Evropy, který otrávil přes 1500 obyvatel Abidžanu. Na africké politické scéně došlo k neobvyklému kroku. Vláda bývalé francouzské kolonie se přiznala k odpovědnosti za uložení toxického odpadu, který zabil tři místní obyvatele a dalšího více než půldruhého tisíce lidí zranil, a nabídla rezignaci. Opozice však tvrdí, že se vláda tímto krokem pouze snaží zbavit odpovědnosti za závažné znečištění velké oblasti. Země se tímto krokem podle západních diplomatů může dostat do politické krize.

Premiér Charles Konan Banny nabídl rezignaci své vlády prezidentu Laurentu Gbagbovi ve středu v noci, během setkání krizového štábu v hlavním městě Yamoussoukro. Ten premiéra včera požádal, aby sestavil vládu novou.

Odpad pochází ze Španělska

Štiplavý odpad obsahující hydrogen sulfid byl dovezen lodí Probo Koala registrované v Panamě do abidžanského přístavu 19. srpna a byl uložen na nejméně osm míst kolem tohoto hustě obydleného města. Vláda přiznává, že na následky kontaminace oblasti kolem uložišť odpadu zemřeli tři lidé a více než 1500 onemocnělo. Nemocnice v zemi jsou nedostatečně vybavené, nemají dost rentgenů ani léků. V jedné nemocnici čekalo na ošetření najednou 200 lidí. Podle lékařů mezi mrtvými byla i devítiletá holčička.

"Bylo nám řečeno, že náklad byl naložen ve španělském přístavu Algeciras, odkud měl putovat do Západní Afriky. Pět zemí včetně Nigérie však odmítlo loď přijmout," uvedla Helen Perivier z ekologické organizace Greenpeace agentuře Reuters.

Stopy vedou k nizozemské firmě

Ekologové upozorňují, že chudé země se často stávají cílem pro nebezpečný odpad kvůli málo přísným ekologickým normám a zkorumpovatelnosti místních úředníků. Holandská Trafigura Beheer B.V., jeden z největších obchodníků s komoditami, měla loď pronajmutou, ale tvrdí, že loď vezla směs "benzínu, vody a leptavých čistících prostředků". "Trafigura Beheer B.V. je velmi znepokojena zprávami, co zapřičinilo uložení nákladu lodi Probo Koala ... Stalo se to přesto, že společnost komunikovala s místními orgány a dostala písemné ujištění, že je všechno podle místních zákonů v pořádku," uvedla firma v prohlášení.

Politická nestabilita

Přes netradičně zodpovědný přístup vlády odborníci tvrdí, že přišla pro Pobřeží slonoviny v nejméně vhodnou dobu. Největší pěstitel kakaa na světě čelí politické krizi s dlouho odkládanými prezidentskými volbami. Zatím poslední termín v řijnu letošního roku bude zřejmě také odložen. Rezignace přišla jen den poté, co se znepřátelené frakce rebelů na severu a vlády na jihu po občanské válce mezi léty 2002 a 2003 nedohodly na klíčových bodech ohledně konání voleb. "To významně prohloubí politickou krizi, protože bylo velmi těžké dosáhnout dohody mezi znesvářenými stranami už o Bannym a jeho vládě," prohlásil jeden západní diplomat.

Kdo za to může?

Státní vyšetřovatel Raymond Tchimou uvedl, že tři lidé napojení na firmu a zodpovědní za vyložení lodi byli zatčeni. Prezident Národního shromáždění Mamadou Koulibaly obvinil ministra dopravy Innocenta Kobenana Anaku v komentářích zveřejněných v místních novinách z toho, že dostal peněžní úplatek od společnosti, která odpad uložila. Anaky to však odmítl a uvedl, že on i zaměstnanci ministerstva jednali profesionálně a popřel jakoukoliv "spoluúčast či laxnost". Velitel přístavu v Abidžanu zase prohlásil, že jeho zaměstnanci se řídili instrukcemi a uvedl, že to byl celní úřad, kdo selhal při kontrole během nakládání odpadu do kamionů.

Pobřeží Slonoviny

Hlavní město: Yamoussoukro

Počet obyvatel: 17.6 milionů

Rozloha: 322 462 km2

Hlavní jazyky: francouzština, kreolština, akanština a další místní jazyky

Náboženství: sunnitští muslimové, katolíci, animisté, protestanti

Průměrná délka života: 45 let (muži), 47 let (ženy)

Vývozní artikl: kakao, káva, tropické dřeviny, ropa, bavlna, banány, ananas, palmový olej, ryby

HDP na osobu: $840

Internetová doména: .ci


Zdroj: Aktuálně.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů