Čtvrtek, 28. března 2024

Amerika se barví nazeleno

Amerika se barví nazeleno
V Americe se rozjíždějí " zelené" projekty i bez podpory federální vlády. Iniciativy se chopily velké firmy, starostové velkoměst a nyní i kalifornský guvernér Schwarzenegger.

Amerika si zelené ústupky nemůže dovolit. Prodražily by americké zboží a to by přestalo být konkurenceschopné. S podobnými argumenty odmítl před pěti lety prezident George Bush podepsat kjótský protokol. Opačný kurs nasadil jeho republikánský straník, kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger (59). S místními zákonodárci, většinou demokraty, ukul revoluční dohodu o snížení emisí kysličníku uhelnatého o čtvrtinu. " Povedeme náš boj proti globálnímu oteplování i proti vůli Bushovy vlády," řekl filmový svalovec. Pootočil ovšem i prezident. Minulé pondělí potvrdil to, co jako novou vládní prioritu vyzdvihl už ve své letošní řeči o stavu Unie. Chce omezit závislost na dovážené ropě, fandí energii z atomu a kupodivu se začal zajímat o elektromobily a motory na líh. Kalifornie, osmá největší ekonomika světa a dvanáctý největší producent skleníkových plynů, je první americký stát, který se k omezení emisí zavázal. Očekává se, že " zelený" zákon pomůže Schwarzeneggerovi v listopadových volbách. Ekologické zákony podporují dvě třetiny Kaliforňanů, proti jsou zástupci průmyslu, především rafinerií a cementáren.

Katrina a spasitel Gore

Američanům pomalu dochází, že na teoriích skleníkového efektu a nebezpečného oteplování klimatu něco bude. S minimálním přispěním federální vlády se Spojené státy pomalu začínají barvit nazeleno. S pomocí osvícených místních radnic se stále více Američanů snaží odvrátit nepříznivý vývoj. Podíl Američanů, kteří se zajímají o životní prostředí, vzrostl za poslední dva roky na 72 procent. Statistika byla vydána předtím, než se do kin dostal trhák Ala Gorea Nepohodln pravda. Film obhajující souvislost mezi emisemi a globálním oteplováním vydělal za prvních šest týdnů přes patnáct milionů dolarů. Na dokument neuvěřitelný výkon. Jednou z příčin procitnutí byl loňský hurikán Katrina, i když souvislosti mezi hurikány posledních let a globálním oteplováním jsou nejasné. Hnutí " udržitelného rozvoje" působí po celé zemi. Architekti se začínají předhánět v tom, která novostavba bude " zelenější". Rozestavěná věž Bank of America jde do dů- sledků. Bude využívat každou kapku dešťové vody a zbytky z jídelen se použijí na tvorbu metanu pro generátory, které vyrobí polovinu potřebné elektřiny. Do popředí zájmu se dostávají větrné elektrárny. V Texasu již dodávají šest procent spotřebované elektřiny. Od roku 2001 měli zájemci možnost kupovat větrnou elektřinu za cenu zaručenou na deset let. Jelikož ale byla dražší než konvenční, dělali to z nadšení. S prudkým zvýšením cen zemního plynu, ke kterému došlo loňského podzimu, zlevnila větrná elektřina - a najednou výrobci nestačí poptávce. Jedním z největších světových výrobců turbín pro větrné elektrárny je firma General Electric (GE). Po světě se točí přes sedm tisíc jejích turbín. Zájem má i Asie, proto GE otevřela v červnu továrnu na větrné turbíny v čínském Šen- jangu.

Auta na whisky

Větrné elektrárny se ve Spojených státech objevují stále hojněji. Nepřekvapí, že vede tradičně zelená Kalifornie, ale ani státy ve středu Unie nejsou nečinné. Nejsilnější a nejpravidelnější větry totiž překvapivě nejsou na pobřeží, ale ve vnitrozemí - státy s největším potenciálem jsou Severní a Jižní Dakota, Texas, Kansas a Montana. Probrali se i zákonodárci, kteří si konečně povšimli, že si lidé stěžují na vysoké ceny benzinu a zemního plynu a stojí fronty na hybridní automobily. Dala se do pohybu legislativa na podporu výroby spořivějších aut a využití alternativních zdrojů energie. Čtvrtina Senátu včetně pěti potenciálních prezidentských kandidátů a 84 kongresmanů se snaží protlačit zákon nutící automobilky k výrobě méně žíznivých aut. Zákon by nabízel sérii vládních půjček a daňových úlev pro automobilky. Některé cíle jsou nereálné - například snaha Kongresu prosadit, že již v roce 2012 by mělo být osmdesát procent vyrobených aut hybridních, využívajících elektřinu nebo etanol. " Zelenají" i velké firmy. Bank of America se kromě své zelené budovy rozhodla nabídnout svým zaměstnancům tři tisíce dolarů jako bonus na koupi hybridního automobilu. Podobné výhody nabízejí Google a pojišťovna St. Paul Travelers. Hybridních aut jezdí dnes ve Spojených státech kolem půl milionu, asi jedno procento všech aut. Trojice amerických automobilek dlouhodobě ohrožovaných krachem již naskočila do rozjíždějícího se vlaku. Slíbila, že do roku 2010 zdvojnásobí výrobu aut na bionaftu ze sóji nebo etanolu z kukuřice. Podobná snaha má podporu Američanů, z nichž šedesát procent vážně uvažuje o tom, že jejich příští auto bude hybridní. Přechod na biolíh je zatím poněkud sporné " ekovítězství". Auta na etanol sice produkují o dvanáct procent méně plynů ovlivňujících skleníkový efekt, zato mají vyšší obsah zplodin způsobujících smog. Navíc zvýšená produkce kukuřice může znamenat vyšší znečištění vod. Pokud tedy bere Amerika zelenou iniciativu opravdu vážně, budou potřeba ještě další technologie.

Václav Větvička, Spojené státy
Zdroj: Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů