Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Praha - Ačkoliv kalendářně léto ještě neskončilo, poslední týdny příliš slunce nenabídly. A tak snad aby příroda napravila svůj srpnový dluh, vrací se k nám v těchto dnech teplé počasí. Vydržet by mělo až do začátku víkendu. Teploty mezi 22 až 26 stupni a jasno s minimem mráčků tak budou opět lákat k rozličným kratochvílím na čerstvém vzduchu. Až v sobotu čekají meteorologové od západu oblačnost a přeháňky. Ve zbytku září pak slunečné počasí vystřídají mraky, příliš by však z nich pršet nemělo.

Česká Třebová - Špičkoví mykologičtí odborníci z České republiky, Itálie, Slovenska a Polska se na konci týdne sejdou v České Třebové na Mezinárodních mykologických dnech, jež jsou součástí Dnů partnerství. Akci připravila základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko, italská mykologická organizace a město Česká Třebová. Jejím cílem je navázání mezinárodních kontaktů mezi mykology, mykologický průzkum regionu a prohloubení partnerských kontaktů zúčastněných měst. V pátek 15. září v 18.30 v galerii Ještěr bude zahájena výstava fotografií hub Jaromíra Junka, od 19 hodin budou v nových prostorách ekocentra probíhat přednášky. Součástí "dnů" bude také mykologická poradna, výstava hub nebo mykologické exkurze do významných lokalit v okolí České Třebové, jimiž je například okolí Kozlova, park Javorka nebo alej Maxe Švabinského.

Postoloprty - Ekologické centrum, určné pro mládež i dospělé, vzniká v Postoloprtech. Oficiálně má být otevřeno 2. října.
Cílem projektu je především poradenství v oblasti ekologie, přednášky a další podobné činnosti. "Jsme v kontaktu s různými záchrannými stanicemi," uvedla včera Hana Valentová, ředitelka domu dětí a mládeže (DDM), kde centrum vzniká.
Radu i pomoc tam najde například člověk, který nalezne před zimou ježka. Zájemci si budou moci také prohlédnout přírodovědecké oddělení DDM a doplnit si tam vědomosti.
"Na 7. října je připravena brigáda, při které budeme s dobrovolníky čistit bažantnici. To je jedna z prvních akcí," upozornila H. Valentová. Městský úřad poskytne kontejnery a pytle na posbírané odpadky.

Český Krumlov - Týden s biospecialitami a bionápoji včera začal ve vegetariánské restauraci Laibon. "Ochutnávkou chceme přispět k právě konanému Měsíci biopotravin," říká Marie Jirková z pořádajícího Ekocentra Šípek.
Každý den najdou zájemci v nabídce restaurace jednu zeleninovou biospecialitu a různé druhy bionápojů - ovocné šťávy, čaj, kávu, kakao. "K dostání budou i informační materiály o tom, jaké potraviny lze za bio označit a kde se dají pořídit," dodává Jirková.
Součástí "biotýdne" bude i zítřejší beseda s místními ekologickými zemědělci, která začne v 17 hodin.

Desítky ochutnávkových akcí, které zákazníkům usnadní rozhodování při nákupu biopotravin, se konají celý tento měsíc v rámci akce Září - měsíc biopotravin. Společnou propagační akcí se prodejny snaží oslovit a přilákat zákazníky, kteří biopotraviny zatím nekupují. Součástí Září - měsíce biopotravin je i nabídka více než čtyřiceti produktů zdravé výživy za zvýhodněné ceny. Řada z nich je úplnou novinkou na trhu. V České republice se třicet procent všech biopotravin prodává právě v malých specializovaných prodejnách zaměřených na tento sortiment. Členské prodejny svazu PRO- BIO se na českém trhu s biopotravinami podílejí více než čtvrtinou. Nabídkou bioproduktů místních ekologických zemědělců a poradenskými službami sehrávají bioprodejny nezastupitelnou roli v rozvoji ekologického hospodaření u nás. Bližší informace o akci Září - měsíc biopotravin naleznou zájemci na internetových stránkách www.mesicbiopotravin.cz

Brdy by se měly stát chráněnou krajinou oblastí přístupný lidem. Takový je cíl nově registrovaného sdružení Respublika. Jeho členy jsou i někteří zástupce okolních měst a obcí. Brdy jsou dosud vojenským újezdem a do jeho větší části veřejnost nesmí. Sdružení si slibuje hlavně turistický rozvoj oblasti. Proti rušení újezdu jsou ale mnozí ochránci přírody. Tvrdí, že by lidé dosud nepřístupné a biologicky cenné lokality časem úplně zničili.

Čínská vláda přiznala, že stav životního prostředí v Číně je katastrofální. Silně znečištěny jsou údajně všechny velké čínské řeky. Důsledek? Až 300.000 lidí musí pít zdravotně závadnou vodu.
Na první pohled to vodu ani nepřipomíná. Miliony Číňanů jsou přesto na této břečce životně závislí. Až donedávna bylo toto témě pro čínskou komunistickou vládu tabu. Před zdravím obyčejných lidí měl přednost ničím nerušený ekonomický růst čínského obra.
Čínský farmář:
Průmyslové podniky běžně vypouštějí nebezpečný odpad tam, kde normálně žijí lidé.
V důsledku toho překročila na některých místech koncentrace arzenu ve vodě bezpečnostní normy až 10x. Na 14 milionů lidí nemá přístup k pitné vodě. Dalších 300 milionů se musí spokojit s vodou znečištěnou. I vládci z Pekingu nyní uznali, že je čas jednat a chránit zdraví vlastních obyvatel. Mamutí akce má zásobovat vodou alespoň ty nejhůře postižené oblasti.

Státní fond životního prostředí ČR, zprostředkující subjekt pro implementaci 3. priority OP Infrastruktura, vyčerpal v půli srpna celou alokaci roku 2004 ve výši 1 052 166 802,50 Kč. Fond vyřídil 318 průběžných žádostí o platbu a konečným příjemcům uvolnil celkem 1 075 490 655,52 Kč. V rámci čtyř opatření (Obnova environmentálních funkcí území, Zlepšování infrastruktury ve vodním hospodářství, Zlepšování infrastruktury ochrany ovzduší a Nakládání s odpady a odstraňování starých zátěží) bylo podpořeno celkem 91 úspěšných projektů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů