Pátek, 29. března 2024

Výzva 2006

Výzva 2006
Touto výzvou pro podání žádostí končí možnost uplatnit příslušné akce (projekty) v rámci Programu Marco Polo (též Marco Polo I). Jeho přímým pokračováním bude obdobný Program Marco Polo II, pro léta 2007 až 2013. Stávající akce tam budou rozšířeny o další dva typy - akce "mořské dálnice" a "omezení dopravy".

Oba programy jsou součástí konkrétních nástrojů pro realizaci záměrů evropské dopravní politiky uvedených v Bílé knize Komise. Jejich cílem je převést část stále rostoucích objemů mezinárodní dopravy ze silnice na železnici, vnitrozemské vodní cesty a na námořní pobřežní plavbu. Základním dokumentem programu je Nařízení EP a Rady č. 1382/2003 ze dne 22. července 2003 o finanční pomoci poskytované Společenstvím ke zlepšení ochrany životního prostředí v rámci systému nákladní dopravy (Program Marco Polo). Konkrétní pokyny pro podání žádostí, podrobnosti a drobné úpravy programu v souladu s uvedeným nařízením stanovuje pak výzva na příslušný kalendářní rok.

Jednotlivé typy akcí (projektů), které lze podporovat, jsou (1) akce převodu na jiný druh dopravy při dosažení vlastní životaschopnosti (funkčnosti projektu bez potřeby podpory) nejdéle do 36 měsíců, doba poskytování podpory nejdéle 38 měsíců, a to 1 euro za 500 převedených tkm (dolní hranice je 500 tis. eur nebo 250 mil. převedených tkm), max. výše podpory až 30 % způsobilých výdajů; (2) zprostředkující (katalytická) akce zaměřená na inovační aspekty a odstranění strukturálních překážek trhu při dosažení cílů za max. 48 měsíců, doba poskytování podpory nejdéle 50 měsíců (dolní hranice podpory je 1,5 mil. eur), max. výše podpory až 35 % způsobilých výdajů; (3) všeobecně vzdělávací akce zaměřená na rozšiřování inovačních "know-how" trvající max. 24 měsíců, doba poskytování podpory nejdéle 26 měsíců (dolní hranice podpory je 250 tis. eur), max. výše podpory až 50 % způsobilých výdajů.

Vyhodnocení žádostí - provádí hodnotící komise EK zásadně podle obsahu písemné žádosti a kvality předkládaného projektu, ostatní aspekty jsou podružné.

Výzva 2006 byla zveřejněna v Úředním věstníku Evropského společenství 27. července 2006. Konečný termín pro podání žádostí u EK je 11. říjen 2006. Oproti Výzvě 2005 jsou zde některé změny, především (a) participujícím státem je i Rumunsko, další participujícími státy jsou státy ESVO - Island, Lichtenštejnsko a Norsko; (b) rozpočet programu je zvýšen z 30,1 mil. na 35 mil. eur (včetně příspěvků od uvedených nečlenských států) a mělo by být vybráno 35 projektů; (c) akce (projekt) musí být zahájena v období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2007; (d) změna příslušných termínů.

Veškeré informace jsou na www.europa.eu.int Český překlad nařízení a Výzvy 2006 je na www.mdcr.cz - kontakt: Ing. Ivan Novák, CSc. (tel. 972231043).
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů