Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ruská mafie ničí obchod s kaviárem

Ruská mafie ničí obchod s kaviárem
Ruští aristokraté s sebou na cestách vozívali živé jesetery. Když dostali chuť na čerstvý černý kaviár, nechali ryby na místě vykuchat. Většina Rusů tehdy neměla šanci vzít takovou delikatesu do úst. A dá se říci, že to platí i dnes.
Kaviár z ohroženého kaspického jesetera je čím dál dražší a v obchodech vzácnější. Letos musel zmizet i z ruského exportu.
Ochránce pořádku mezitím více než jindy zaměstnává boj s "kaviárovou mafií". Zdá se, že dosti beznadějný boj.
"Pytláci mají rychlé čluny, satelitní telefony a družicovou navigaci. Jsou také dobře vyzbrojeni - třeba i kulomety a granátomety," popisuje Andrej Těplinskij, náčelník pobřežní stráže Dagestánu. A možná ani nepovažuje za výhru, že slouží právě u Kaspického moře, kde se nachází devadesát procent světových "zásob" jeseteřího kaviáru.

Írán na to vyzrál
Pobřežní státy se před lety dohodly, že si budou rozdělovat exportní kvóty. Správci Konvence o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy fauny a flóry (CITES) však na jaře potvrdili, že Rusko a další postsovětské republiky kolem Kaspiku nemohou v tomto roce černý kaviár vyvážet.
Kvóty, které navrhovali, podle CITES neodpovídaly míře, v jaké jsou vyčerpány stavy jesetera.
"Ty za poslední léta klesly o více než třetinu, až na pokraj vyhynutí," upozorňuje deník Rossijskaja gazeta. "Může za to rozvoj ropných nalezišť a pytláctví, které nabývá katastrofických rozměrů."
CITES dal pro letošek svolení exportovat asi padesát tun jiker kaspického jesetera pouze Íránu. Tam má na produkci kaviáru přísný monopol stát a pytláci se trestají tvrdě. Hrozí jim až trest smrti.
Íránci před lety zaujali místo Sovětského svazu, který býval bezkonkurenčním exportérem černého kaviáru. Rusové jsou dnes na druhém místě, ale letos chtěli vyvézt necelé tři tuny. Ve větším totiž smějí kaviár produkovat jen kombináty zaměřené na chov jeseterů.

Jak obeplout zákazy
V Rusku je už nějakou dobu lov těchto ryb povolen pouze pro výzkum, který má přispět k jejich návratu do přírody. Jenže stále jde o stamiliónový byznys.
Odhaduje se, že pytláci ve vodách Kaspiku a jeho přítoků odchytí ročně tisíce tun jeseterů. "Jejich výkony jsou přímo stachanovské," píše list Argumenty i fakty.
Pro rybáře v Dagestánu nebo Astrachaňské oblasti je to často jediný způsob, jak se uživit. V některých případech doslova královsky.
"Koupím si nové auto. Chtěl bych Lexus," svěřil se jeden z pytláků zpravodaji deníku Komsomolskaja pravda.
Novinář byl nedávno přizván na akci zvláštních jednotek, která připomínala zásah proti teroristům. Zapojil se i vrtulník s výsadkem. Mafiáni ovšem bývají o několik kroků napřed.
"Jednou jsme pronásledovali dva čluny a pytláci spustili palbu. Naše kalašnikovy měly kratší dostřel a bylo zbytečné je pronásledovat," vzpomíná velitel dagestánské pobřežní stráže.

Jeseter jen v čítankách?
Před měsícem hlídka v Kazachstánu zabila dva ruské pytláky. Výdělky jsou ale příliš lákavé, aby se ostatní nechali zastrašit.
Úlovky prodávají za statisíce rublů a překupníci si vydělají ještě mnohem více při dodávce do velkých měst.
"Rusové, nekupujte kaviár. Ochudíte mafii a zachráníte jesetera," vyzýval loni Světový fond na ochranu přírody. Poněkud zbytečně - kdo chce například v Moskvě sehnat pravý černý kaviár, zaplatí za stovky gramů stovky dolarů.
"Při takových cenách si ho může dovolit jen zlomek populace," přiznává Gennadij Gorbunov z parlamentního zemědělského výboru. Věří ale, že stavy kaspických jeseterů se podaří tak do pěti let oživit. "A pak si pochutnají i ostatní Rusové."
Skeptici se však bojí, že nitky "kaviárové mafie" vedou na vyšší místa ve zkorumpovaných úřadech a že od nich se ohrožené ryby zastání nedočkají.
"Naše děti budou znát jesetera jen z knížek a obrázků, jako relikt dávno zapomenutých časů," varují Argumenty i fakty.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů