Pátek, 29. března 2024

Debata o ekologii moderovaná Václavem Klausem

Debata o ekologii moderovaná Václavem Klausem

V pondělí 18. září 2006 proběhne od 16 hod. v sále Zastupitelstva města Brna seminář „Ekologické pravdy a mýty“. Na semináři vystoupí ekolog a publicista Ivan Brezina, předseda Strany zelených Martin Bursík a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Seminář moderuje Václav Klaus.
Seminář spolupořádají dva think-tanky: brněnské Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) a pražské Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP).
Důvodem pro uspořádání semináře je vydání kultovní knihy Juliana L. Simona Největší bohatství (v anglickém originále The Ultimate Resource). Knihu vydalo v těchto dnech CDK. Autor v ní vede důraznou polemiku s rozšířenými představami o vyčerpání přírodních surovin, nedostatku energetických zdrojů a potravinových zdrojů, úbytku půdy a lesů, znečištění životního prostředí, hrozbě populačního růstu a mnoha dalších tématech. Na základě pečlivě sebraného ohromného souboru empirických dat dospívá k přesvědčení, že veškeré naše přírodní zdroje jsou v každém směru neomezené, protože jsou produktem nejenom přírody, ale především lidské práce, vynalézavosti a myšlení. Největším bohatstvím, které máme a o které se musíme kvůli politice obávat, jsou lidé a jejich svoboda. Během let, které uplynuly od prvního vydání Simonovy práce (1981), se potvrdily téměř všechny jeho závěry a předpovědi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů