Pátek, 19. dubna 2024

Další petici proti spalovně v Opatovicích podepsalo více lidí

Další petici proti spalovně v Opatovicích podepsalo více lidí

Pardubice -- Celkem 6325 podpisů se sešlo pod další peticí proti výstavbě velké spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem na Pardubicku. Předstihla tak obdobnou protestní petici z roku 2004, kterou podepsalo zhruba 3800 lidí. Podpisové archy chtějí organizátoři předat vedení Pardubického kraje, který vybudování zařízení prosazuje. Podle předsedy petičního výboru Adama Záruby by nesouhlasné stanovisko měly obdržet také evropské instituce, které by mohly výstavbu spalovny financovat.

"Dalších asi 25 podpisů ještě očekáváme. Poté je přibližně do poloviny října chceme předat vedení Pardubického kraje," řekl ČTK Záruba. Ten neočekává, že výsledek podpisové akce by přesvědčil kraj od záměru spalovny ustoupit. "Chceme proto předat výsledky petice také Evropské investiční bance a Fondu soudržnosti Evropské unie, aby viděli, že proti výstavbě je silná opozice a mnoho občanů s ní nesouhlasí," uvedl Záruba.

Spalovna v Opatovicích by měla v první fázi likvidovat 96 000 tun komunálního odpadu ročně a produkovat 30 000 tun popílku a škváry. Původní svozová oblast zahrnovala celé východní Čechy, Královéhradecký kraj i hradecký magistrát se ale později postavily proti záměru. Pardubický kraj se pro myšlenku spalovny snaží získat obce ve svém regionu, zatím uspěl jen v Pardubicích. Naopak lidé ze sousedních Opatovic a Čeperky v referendech výstavbu spalovny zamítli a zakázali svým radnicím se na projektu účastnit. Náklady na spalovnu se odhadují na dvě miliardy korun, kraj doufá, že získá dotaci z Evropské unie.

Organizátoři současné petice oslovili také města a obce z východních Čech, aby spalovnu odmítli. "Ceníme si toho, že se k výzvě připojilo dosud deset radnic. Je to možná významnější než samotná petice, kterou stejně Pardubický kraj jen vezme na vědomí. Pro něj ani pro společnost EVO pro výstavbu spalovny nejsme partnerem," řekl ČTK člen petičního výboru Jan Žižka. S výzvou souhlasily obce Borek, Káranice, Praskačka, Čeperka, Smiřice, Poběžovice u Holic, Vysoká nad Labem, Hradec Králové, Butoves a Česká Metuje, což představuje podle Žižky souhrnně asi 105 000 obyvatel regionu.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů