Pátek, 19. dubna 2024

Vicenová: Biopaliva nemusí stát dotovat

Vicenová: Biopaliva nemusí stát dotovat
Biopaliva, jež se mají začít přidávat do benzínu či nafty, by stát nemusel dotovat. Pohonné hmoty by v tom případě u čerpacích stanic zdražily o desetihaléře za litr. Uvedla to včera ministryně zemědělství Milena Vicenová.
"Je to můj osobní názor. Vše musíme analyzovat, a na způsobu podpory se musí samozřejmě shodnout celá vláda," dodala. Poukázala na to, že žádná z minulých vlád zatím nebyla schopna vybrat jednu ze tří variant, jak biopaliva zavést. K jejich využívání se přitom Česko zavázalo Bruselu.
První možností je vratka spotřební daně pro distributory biopaliv. Druhou přímá dotace zemědělcům, pěstujícím obilí a cukrovku pro biolíh nebo řepku pro bionaftu. "Třetí cesta je nařídit používání biopaliv zákonem bez dotací. Je sice dražší pro motoristy, ale státní podpora by si samozřejmě vyžádala také velké prostředky. Takže by to lidé zaplatili stejně, jen jiným způsobem," vysvětluje Vicenová.
Odhady zatím ukazovaly, že by státní podpora přišla ročně daňové poplatníky na stamilióny korun. Na pravidla pro používání biopaliv netrpělivě čekají především zemědělci. Zvýší se jim tak odbyt řepky a obilí. Podnikatelé také už staví lihovary na biolíh. Nejdál je cukrovar TTD Dobrovice nebo lihovar ve Vrdech. Řepkový metylester pro bionaftu vyrábí firma Setuza. Nedodává však na domácí trh, vyplatí se jí vývoz do Německa.
"Biopaliva jsou naší jasnou prioritou," potvrdila nyní Vicenová. Přípravu programu dostal na starost nový náměstek jejího úřadu Tomáš Doucha. Dřívější dlouholetý ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky bude na ministerstvu řídit sekci strukturálních změn zemědělství. Ty souvisejí také s převodem klasické zemědělské výroby na produkci, určenou právě na energetické využití.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů