Pátek, 19. dubna 2024

Dav zmlátil ministra Pobřeží slonoviny kvůli skládkám

Dav zmlátil ministra Pobřeží slonoviny kvůli skládkám

Demonstranti protestující proti uložení nebezpečného toxického odpadu v okolí Abidžanu na Pobřeží slonoviny v pátek fyzicky napadli ministra dopravy Innocenta Kobenana Anakyho. Rozlícený dav mu způsobil těžká zranění a zapálil jeho vůz. Toxický odpad se do země dostal v srpnu a od té doby na následky otravy zemřelo sedm lidí a další desetiticíce onemocněly.

ABIDŽAN - "Dav protestujících ministra zbil v pátek ráno poté, co ho vytáhl z jeho automobilu," dodal k incidentu místopředseda jeho domovské strany Hnutí sil budoucnosti (MFA) Joel N'Guessan.

Desetitisíce nemocných

Nebezpečný odpad byl do Pobřeží slonoviny dovezen v srpnu na nizozemské lodi plující pod panamskou vlajkou a uložen na osmi místech v okolí největšího města této západoafrické republiky.

Jeho výpary způsobily úmrtí nejméně sedmi lidí a více než 23 000 obyvatel města muselo kvůli zvracení, dýchacím obtížím a průjmu vyhledat lékařskou pomoc.

Demonstrace

Demonstrace proti uložení odpadu se v Abidžanu konají od počátku září. V reakci na ně odstoupila 6. září vláda prozatímního premiéra Charlese Konana Bannyho. Ten byl následně pověřen vedením nového kabinetu, který má za úkol prošetřit dovoz odpadu a zajistit jeho odstranění. V souvislosti s případem už bylo zatčeno sedm občanů Pobřeží slonoviny a jeden občan Nigerie.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů