Čtvrtek, 28. března 2024

Nadace ceny za životní prostředí společnosti Volvo ocenila tři průkopníky

Nadace ceny za životní prostředí společnosti Volvo ocenila tři průkopníky

Ceny pro rok 2006 byly uděleny za jejich přínos pro porozumění dopadu lidských aktivit na světové rybářské oblasti a globální mořské životní prostředí.

Porota při svém hodnocení zohlednila důležitost mořských ekosystémů pro lidstvo a život vůbec. Oceány a moře pokrývají více než 70 % naší planety a výrazně zasahují do životně důležitých oblastí jako například regulace klimatu, koloběh sladké vody, zajištění potravin a udržení rozmanitosti živočišných druhů. Ohrožené mořské ekosystémy rovněž hrají stále významnější roli jako zdroj energie a v rámci rekreace a turistiky.

Ekonomické přínosy tohoto typu životního prostředí jsou nedozírné. Více než miliarda lidí je závislá na rybách, jež jsou pro ně hlavním zdrojem živočišných bílkovin a rybího tuku.

Třem oceněným vědcům se dostává uznání za jejich koncepce, metody a modely určené k hodnocení a reakci na prudce narůstající ohrožení mořských ekosystémů a zejména zásob ryb, které pomáhají udržovat lidské zdraví. Jejich úsilí a nasazení v oblasti koncepcí řízení mořských ekosystémů výrazně přispělo k pochopení vazeb regulujících mořský život.

Porota ocenila, že tito vědci dokázali při zkoumání důsledků pro ochranu mořského životního prostředí a pro postupy a strategie týkající se životního prostředí výrazně překročit hranice zaběhnutých vědeckých přístupů.

Cenu obdrželi:

  • Prof. Ray Hilborn, Univerzita státu Washington, Seattle, za vývoj matematických modelů pro hodnocení a řízení zásob ryb, za formulaci vylepšených řídicích postupů a přístupů a za průkopnickou práci v oblasti strategií adaptivního řízení.
  • Prof. Daniel Pauly, Univerzita Britské Kolumbie, Vancouver, za tak významné modely a nástroje, jakými jsou Mořský trofický index (Marine Trophic Index), Model pro modelování ekocest (Ecopath Modelling Model) či globální databáze Fish Base a za jeho neúnavnou výměnu informací se sférami manažerů, rybářů, politiků i široké veřejnosti.
  • Prof. Carl Walters, Univerzita Britské Kolumbie, Vancouver, za vynikající analýzy řízení zásob ryb a rybolovu a dále za jeho významnou publikační činnost ohledně adaptivního řízení, které je dnes široce používáno ekology i dalšími vědci a manažery z celého světa.

Při udílení ceny pro rok 2006 bylo pro nadaci společnosti Volvo rozhodující zejména zvyšující se ohrožení mořského životního prostředí. Nadace přikládá význam výraznému nárůstu světové potřeby potravin a zvířecího krmiva, jehož následkem se výskyt některých živočišných druhů, které byly předmětem zkoumání, snížil více než desetinásobně.

Oceány a moře nejsou využívány pouze jako bohatý zdroj potravy. Mořské ekosystémy mnozí považují za příští potenciální oblast ekonomického rozvoje. Agresivní ropný průzkum je již dnes v plném proudu dokonce i v odlehlých oblastech, včetně hlubokomořského prostředí a polárních oblastí. Rychle se rozšiřuje dolování v mělkých pobřežních oblastech. Rozsáhlé i menší úniky ropy jsou stále přetrvávajícím problémem. Odhaduje se, že do Tichého a Severního ledového oceánu bylo shozeno okolo 313 000 kontejnerů radioaktivního odpadu s nízkou a střední úrovní radiace. Pro jakékoliv úsilí zaměřené na odvrácení této globální hrozby je naprosto nezbytné pochopit, jak takovéto lidské aktivity působí na mořskou faunu a reprodukci.

Letošní rok je již sedmnáctým rokem v řadě, kdy byla mezinárodně uznávaným odborníkům a výzkumníkům Cena společnosti Volvo za životní prostředí udělena. Nadace Ceny za životní prostředí společnosti Volvo byla založena v roce 1988 na podporu výzkumu a rozvoje životního prostředí. Od svého založení si vybudovala postavení jedné z nejprestižnějších světových cen v oblasti životního prostředí.

Cena dosahuje výše 1,5 milionu švédských korun a bude udělena při slavnostním ceremoniálu, který se bude konat 26. října 2006 ve Stockholmu.

http://www.periskop.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů