Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové: V pátek nechte auto doma

Ekologové: V pátek nechte auto doma

Liberecký kraj - Nechte auto doma a alespoň jeden den jděte pěšky, jeďte na kole, autobusem nebo tramvají. To vzkazují ekologové lidem v Libereckém kraji. Na pátek 22. září totiž připadá Evropský den bez aut. Připojí se k němu také několik měst v kraji. Je mezi nimi například Jablonec nad Nisou, Turnov nebo Česká Lípa. Městské úřady v rámci týdne mobility připravily řadu akcí.


Například v Turnově už od pondělí probíhá v mateřských školách týden pro sběr Pet lahví a Střední zdravotnická škola otevřela své dveře pro školáky i pro veřejnost. V pátek si pak budou moci žáci vyzkoušet na multifunkčním hřišti jízdy zručnosti za dohledu městských strážníků. Pomáhat budou i při sčítání automobilů u vjezdu do Turnova. Stranou nezůstane ani městská doprava. "Na vybraných linkách budou celý den jezdit autobusy zdarma," uvedla Iva Macková z odboru životního prostředí turnovského úřadu.

Starostka půjde pěšky

Také Česká Lípa se rozhodla den bez aut podpořit. I tady proto budou veškeré autobusové linky MHD jezdit po městě zdarma. "Chtěla bych požádat všechny, aby se například do zaměstnání dopravili jiným, pro přírodu šetrnějším způsobem," vyzvala starostka města Hana Moudrá. Vybídne k tomu i všechny zaměstnance úřadu. "I já se do práce tentokrát vydám po svých," doplnila. Kromě toho má město v plánu otevřít novou cyklostezku, která je dlouhá dva a půl kilometru a vede od horní části ulice Pod Špičákem až do obce Písečná. Radnice za ni zaplatila téměř pět milionů korun a právě sem zamíří v pátek od radnice cyklojízda.


Tu chystají i ekologové v Liberci. Odstartuje už zítra v 16.30 hodin od budovy Střediska ekologické výchovy Divizna v Liberci, které sídlí v prostorách bývalé restaurace "U opic" za zoologickou zahradou.


"Peloton povede po Masarykově třídě a přes centrum města, kde se napojí na cyklostezku. Cesta kopíruje cyklotrasy navržené v generelu města," upozornila Lena Pintnerová z propagačního oddělení zoologické zahrady. V pátek odpoledne pak ekologové postaví před radnicí informační stánek, kde se budou moci lidé seznámit s dopravou v Liberci.


V Jablonci nad Nisou uzavřou pozítří policisté na část dne úsek Korejské ulice v blízkosti speciální základní školy. "Městská policie tu připraví pro děti mobilní dopravní hřiště, soutěže či jízdy zručnosti," sdělila Milena Jelínková, mluvčí jabloneckého úřadu.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů