Pátek, 26. dubna 2024

Spáleniště se začalo oživovat

Spáleniště se začalo oživovat
 Děčín - S obnovou osmnácti hektarů lesa v Národním parku České Švýcarsko začali v těchto dnech správci chráněného území. Les poničil na počátku srpna rozsáhlý požár. Ve vytipovaných lokalitách ochránci vysazují nové stromy nebo kácejí poškozený porost. Vedení parku nechalo také zkontrolovat vzrostlé stromy podél značených cest, jež by mohly ohrozit turisty pádem.
"S výsadbou stromů jsme čekali na deštivější počasí. Půda totiž byla vyprahlá, a tak jsme se obávali, že by se nové stromky nemusely uchytit a přišly by vniveč," řekl Jan Drozd ze správy Národního parku České Švýcarsko.

Někde nechají přírodě volno

V několika částech parku nechají správci obnově přírody volný průběh. "Jedná se především o nejvýše položené části zasaženého území," dodal Drozd.
Srpnový požár poničil i části parku, které byly ještě před požárem určeny k vykácení. "Byla tam totiž nepůvodní borovice vejmutovka, takže spáleniště rovnou obnovíme historicky původními dřevinami, tedy duby, javory, jedlemi a buky," vysvětlil Drozd.
V parku se teď nemusejí bát ani turisté. "Nechali jsme zkontrolovat stromy poblíž turistických tras v oblasti poničené požárem a pokud byl nějaký z nich narušen, nechali jsme ho pokácet," podotkl Drozd

Požár zničil osmnáct hektarů lesa

Nejrozsáhlejší požár Národního parku České Švýcarsko zasáhl téměř osmnáct hektarů chráněného území. Na jeho likvidaci pracovaly desítky hasičských jednotek a více než dvě stovky požárníků přesně týden.
---

Požár národního parku
Požár poničil více než osmnáct hektarů lesa.
Škody dosáhly několika milionů korun.
V těchto dnech začala výsadba nových stromů.

Michal Kratochvíl
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů