Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lihovar mnozí lidé odmítají

Lihovar mnozí lidé odmítají

Bučovice - Obavy z dopadů stavby lihovaru v průmyslové zóně u Bučovic vydaly své plody. Část obyvatel města se postavila proti. Teď shání podpisy pod petici, s jejíž pomocí chce záměr schválený zastupiteli zvrátit. Investorská firma i radnice ale vyvracejí obavy, že by lihovar byl neekologický.

Problémy v dopravě

Zastupitelé podle organizátorů petice schválili plán, o kterém nebyli úplně informováni. " Když se teď lidé dozvídají, jaká rizika hrozí kvůli chemikáliím a nárůstu dopravy, jsou v šoku. Roznášíme teď informativní letáky o lihovaru do schránek," řekla třeba Miluše Machálková. Za jediný den podle ní připojilo svůj podpis k protestu proti lihovaru několik desítek lidí.
Petice našla ohlas hlavně u lidí, kteří se bojí dalšího nárůstu už tak neúnosné dopravy v Bučovicích. " Lihovar má mít kapacitu dvě stě tisíc tun obilí. Když to převedu na nákladní auta, je to další stovka denně. Radním se to hezky plánuje, když bydlí v klidové zóně, ale co my u státní silnice," uvedla Jiřina Albrechtová ze Slavkovské ulice. Ta připomněla, že stavbu lihovaru před Bučovicemi odmítli slavkovští zastupitelé.

Obavy jsou zbytečné

Strach obyvatel z nové továrny ale starosta města František Šujan rozptyluje. " Lihovar v Bučovicích má mít jinou technologii než ve Slavkově. Je šetrnější a využívá například bioplyn na výrobu elektřiny. Zdá se mi dost nelogické, když se lidé bojí této výroby a nevadí jim třeba čpavek, který se používá na jatkách a je mnohem nebezpečnější," řekl starosta.
Odmítl také argument, že stavba zabere hektary úrodné zemědělské půdy. " Ta plocha je už dávno schválena na průmyslovou zónu," dodal Šujan.
Stavbu ještě před jejím započetím a také před spuštěním navíc mají posuzovat odborníci na životní prostředí podle přísných parametrů. " Nechci veřejnost klamat, že lihovar je něco tak neškodného jako horská chaloupka. Na druhé straně můžu ujistit, že jakýkoliv stavebník musí splnit ty nejpřísnější limity podle tuzemského i evropského práva. Posuzování vlivů lihovaru musí skončit absolutně kladně, jinak samozřejmě nic stavět nemůžeme," uvedl předseda představenstva společnosti Trinity Investment Petr Skácel.

Zemědělci doufají

Kromě přísunu peněz pro Bučovice a snížení nezaměstnanosti v regionu má lihovar největší význam pro zemědělce z Vyškovska. Ti totiž v minulosti ztratili všechny významné zpracovatele plodin a odbyt obilí by jim pomohl. " Když se všechno podaří, budeme rádi," řekl předseda vyškovské agrární komory Pavel Tomášek.

JIŘÍ NOVOTNÝ

 Zdroj: Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů