Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prach z Ostravy je až v Kopřivnici

Prach z Ostravy je až v Kopřivnici

Kopřivnice - Prach vypuštěný podniky v Ostravě i v kilometry vzdálené Olomouci či Přerově dýchají podle odborníků lidé až v Kopřivnici.


Překvapivé závěry vyplynuly ze studie o znečištění ovzduší, kterou si v Kopřivnici nechali zpracovat kvůli plánovanému rozšíření průmyslové zóny. Výzkum ukázal, že tu lidé dýchají především nadlimitní množství prachu. "Velkou část znečištění však způsobují vzdálené průmyslové zdroje," říká vedoucí katedry ochrany životního prostředí v průmyslu na VŠB-TU Petr Jančík. Kopřivnice a obce v okolí totiž leží v Moravské bráně a převládající směr větru způsobuje, že místní obyvatelé dýchají prach vypuštěný podniky v Ostravě, Olomouci i Přerově. "Nejvýznamnější jsou pravděpodobně blízké průmyslové komplexy v Ostravě, odkud podle odhadů pochází šedesát až sedmdesát procent znečištění," doplňuje Jančík.

V Kopřivnici přísné limity nepomůžou

Kopřivnici proto nepomůžou přísné emisní limity pro nově vznikající podniky v místní průmyslové zóně. Omezit produkci škodlivin by musely i velké firmy v Ostravě. "Je to svazující. Kdyby v Ostravě otevřeli další velký průmyslový zdroj, nemohli bychom tu už postavit další závod, pokud bychom nechtěli rapidně zhoršit místní ovzduší," říká místostarosta Kopřivnice Jiří Novák. Město připravuje další analýzy. Výsledkem budou hodnoty, které musí dodržet noví investoři.


Ostravské podniky se kvůli směru větru podílejí na znečištění ovzduší v celé Moravské bráně, kam patří i Mošnov, Hrabová či Vratimov. "Emise omezují rozvoj celého regionu," říká Jančík.
Problém s prachem by mohly vyřešit tzv. emisní stropy. Každý z podniků na Ostravsku splňuje emisní limity, je jich však hodně a v součtu produkují tuny prachu. Emisní strop by stanovil maximální množství prachu pro celý region. Je to však vzdálená budoucnost.


"Předpokládá se, že v rámci Tematické strategie pro ovzduší, kterou navrhla Evropská komise, bude stanoven emisní strop pro suspendované částice. Požadavky budou převedeny do české legislativy asi v průběhu roku 2007," uvedl Jan Kužel z ministerstva životního prostředí.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů