Čtvrtek, 28. března 2024

Čáp černý bojuje stále o svůj život

Čáp černý bojuje stále o svůj život
 Rakovník/Rokycany - Ani v těchto dnech si nemohou na nedostatek práce stěžovat rokycanští ochránci přírody provozující záchrannou stanici živočichů. I několikrát denně vyjíždějí za kuriózními případy do nejrůznějších částí Berounska, Hořovicka a Rokycanska, aby pomohli zraněným, nemocným či jinak handicapovaným živočichům.

Chráněný čáp

Nejinak tomu bylo i včera v podvečer, kdy se na pohotovostní telefon (603 239 922) ozvalo volání o pomoc při záchraně poraněného čápa černého v Lochovicích na Berounsku. Ochranáři se téměř okamžitě vydali na místo, i když zde již probíhala samotná záchranná akce organizovaná místními milovníky ptactva, kteří se snažili poraněného mladého čápa odchytit. Toho na řece Litavce objevil pan Jiří Kořínek a okamžitě informoval pana Michala Vašíka, který se ornitologií již delší dobu zabývá. Ten neváhal a informoval nejen rokycanskou záchrannou stanici, ale i zooložku berounského muzea paní Ditu Weinfurtovou, se kterou společně se svými dětmi opeřence odchytili a předali ochranářům. Ti zraněného mladého čápa černého okamžitě převezli k veterinárnímu ošetření a snaží se jej léčit. Bohužel zranění čápa černého, který dostal jméno Franta (znalci černých čápů jistě vědí, proč právě toto jméno získal čáp z Berounska) je poměrně komplikované a vážné.

Zlomenina

Jedná se o otevřenou zlomeninu v kloubu levé nohy, která je navíc komplikovaná zánětem. Ani celkový výživný stav letošního mladého čápa není dobrý, a tak Franta bojuje o život v rokycanském záchranném centru. Denně dostává kromě antibiotik i větší množství ryb, aby se dostal do kondice a vůbec není jisté, zda- li přežije. Každopádně jeho chuť k jídlu je velká, což by mohlo znamenat úspěch. Bohužel zlomenina v kloubu je velice problematickou záležitostí a možná jedinou šancí bude následná amputace, na kterou je pochopitelně dostatek času.
Čáp černý je o něco menší než čáp bílý, kterého zná každý. Je dlouhý kolem jednoho metru a v rozpětí dosahuje téměř dvou metrů.

Plachý tvor

Je poměrně plachý a setkat se s ním se nepovede každému. Kromě spodní strany těla je černý. Zobáky a nohy jsou v prvním roce zelenavé, ve druhém šedočervené a ve třetím červené. Ve třech letech také pohlavně dospívají. Hnízdí jednotlivě v rozlehlých lesích na stromech či skalách. Hnízda využívá několik let, proto dosahují velkých rozměrů. Páření probíhá na hnízdě a snůška čítá 2 až 5 bělavých vajec, na kterých sedí oba rodiče kolem 30 dnů. Mláďata mají šedobílé prachové peří a jsou krmena vždy po 3 až 5 hodinách vyvrhovanou potravou z volete
na hnízdo.

Akční mláďata

Asi za dva měsíce jsou mláďata schopna letu, ale jsou i nadále krmena na hnízdě. Jakmile se osamostatní, odtahují do Afriky. Tah probíhá zpravidla v září a návrat v dubnu. Potravou čápů černých jsou převážně ryby do velikosti 25 centimetrů. Loví však i vodní hmyz, žáby a mloky.

Naděje je malá

Bohužel odchycené poraněné letošní mládě čápa černého nemělo v prvních měsících života příliš štěstí. Ošklivě se zranilo a bude velké štěstí, zda- li si bude moci alespoň dožít svůj život v některé záchranné stanici či zoologické zahradě. Po uzdravení bude nabídnuto k chovatelským či expozičním účelům jiným zařízením.


Pavel Moulis
Zdroj:Rakovnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů