Pátek, 29. března 2024

Měří spad. Pozdě, ale přece

Měří spad. Pozdě, ale přece

Krupka - Čtyři nádoby na sběr prašného spadu nainstalovali ve středu pracovníci hygienických laboratoří Teplice v ulici Na Lukách v Nových Modlanech, v ulici Herty Lindnerové v Krupce a v Soběchlebech.
Oficiálně tak odstartovalo šetření negativních dopadů zkušebního provozu Knauf Insulation spol. s.r.o., na které si dlouhodobě neúspěšně stěžují obyvatelé zmíněných lokalit.

Peticí donutili vedení města jednat

Sepsali petici na ochranu zdraví a životního prostředí, pod níž se podepsalo více než 800 občanů Krupky a okolí. Po zhruba čtyřech měsících, kdy firma spustila provoz, tak bylo vedení města konečně přinuceno, aby si objednalo finančně nákladná měření u Zdravotního ústavu a Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem.

Občané si stěžují na vypouštění zplodin

Lidé, kteří žijí v nejbližším okolí Knauf Insulation přesto tvrdí, že stávající aktivity odborníků přišly tak zvaně s křížkem po funuse.
"Tato opatření se měla provádět už v černu a červenci, kdy fabrika vypouštěla zplodiny, které se nedaly dýchat. Nemohli jsme sedět na zahradě, i v těch největších vedrech jsme museli mít zavřená okna. Když jsem si stěžovala na radnici, řekli mi, že si musíme zvykat. To, co se dělá teď, je výsměch nám, občanům," tvrdí Gudrun Čermáková. Knauf Insulation vyrábí skelnou vlnu. Kapacita výroby je 60 tisíc tun skelné vlny za rok, kapacita tavení 170 tun za den. Na skelná vlákna je nanášena fenol - formaldehydová pryskyřice, pro zajištění spojení vláken a vytvoření skelné rohože.
Nejvýznamnějšími škodlivinami vznikajícími při výrobě jsou těkavé organické látky, amoniak, tuhé znečišťující látky a oxidy dusíku z technologických zdrojů.

Zaměřili se na fenoly a formaldehydy

"To právě my budeme zjišťovat, přítomnost fenolů a formaldehydů v ovzduší," upřesňuje vedoucí laboratoří Ivan Beneš.
Dle jeho soudu jsou stížnosti obyvatel opodstatněné, nicméně za příčinu jejich potíží nemůže jednoznačně označit Knauf Insulation. Nejprve musí eliminovat další zdroje možného znečištění, továrny a dílny na výrobu plastových oken v bezprostředním okolí.
"Jenomže porcelánka tu stojí kdoví jak dlouho a nikdy neškodila," oponuje Václav Čermák.

Zdroj: Teplický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů