Sobota, 20. dubna 2024

Odpadu se zbaví ekologicky

Odpadu se zbaví ekologicky

Harrachov - V letošním roce Harrachov slaví již páté výročí od uzavření partnerství s polskou Szklarskou Porebou. V rámci mezinárodní spolupráce město začalo rozebíhat projekt Eurokommunale, který je zaměřený na ekologické zpracování odpadu.
Představitelé krkonošských obcí a měst na obou stranách hor se spolu s představiteli dalších evropských států setkávají pravidelně.
Jednotlivé státy si jsou prospěšné vyměňováním vlastních zkušeností z různých oborů. Harrachov se zaměřuje zejména na cestovní ruch. V čem se ale hodně poučil od ostatních států, to je ekologické zpracování odpadu.
"Projekt Eurokommunale, který se u nás po vzoru sousedních zemí rozebíhá, je zaměřený na likvidaci odpadu ve chráněných oblastech," informoval harrachovský starosta Václav Cajthaml.
Poslední setkání v Reichenbachu bylo rámcově zaměřené právě na komunální odpad a globální následky znečišťování životního prostředí. Zástupci jednotlivých států zde postupně představili osvědčené prostředky likvidace odpadu.
"Postupy, o kterých jsme se dozvěděli byly velice poučné. Zaujal nás především australský model, kdy se 80 procent odpadu recykluje, 15 zneutralizuje do té míry, že již nemůže prostředí poškodit a zbylých pět procent se odveze na skládku," dodal Václav Cajthaml.
Harrachov se nechal v likvidaci odpadu na chráněném území inspirovat svými zahraničními kolegy. Ekologické postupy zpracování odpadu jsou nicméně velmi finančně náročné.
Počátkem listopadu bude Harrachov pořádat pracovní schůzku právě tohoto projektu, které se zúčastní sedm měst a obcí z pěti států.

Zdroj: Trutnovský a Semilský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů