Pátek, 26. dubna 2024

Burzy okouzlené ekologií

Novým hitem finančních trhů jsou prudce rostoucí firmy zaměřené na udržitelný rozvoj, zvláště alternativní energie. Nehrozí však nová bublina?
Burzy okouzlené ekologií
Poslední dva roky vstupuje prakticky každý týden na některou z burz společnost, jejíž produkty či služby přispívají k udržitelnému rozvoji. Růst obratu těch firem ze sektoru, které již jsou kotovány, je prudký a jejich tržní hodnota strmě stoupá vzhůru. Trend, jenž začal ve skandinávských zemích, Německu a Japonsku, postupně proniká do zbytku Evropy a Spojených států.

V loňském roce byly na frankfurtskou burzu uvedeny čtyři desítky těchto firem a investoři je pokaždé přivítali s nadšením. Kurz akcií Conergy, německého výrobce slunečních panelů, se loni zdvojnásobil a od ledna 2006 stoupl o dalších 55 %. A ti, kdo přede dvěma lety vsadili na Solarworld, konkurenta Conergy, dopadli ještě lépe: jejich investice se zhodnotila desetkrát!

BRANSONOVY MILIARDY. Britský podnikatel sir Richard Branson před týdnem oznámil, že v příštím desetiletí bude veškerý zisk ze svých pěti leteckých a železničních společností investovat do boje proti globálnímu oteplování. Sumu odhadovanou na tři miliardy dolarů vloží do výroby obnovitelných energií. Projekty budou zaměřeny například na výrobu ekologického leteckého paliva či výzkum využití enzymů k produkci etanolu a butanolu.

Hvězdou jsou obnovitelné energie. Společnosti ze sektoru udržitelného rozvoje se dělí do čtyř skupin: obnovitelné energie, zpracování odpadů, úpravy vody a certifikace. Poslední měsíce byly hvězdou právě dynamicky rostoucí firmy, využívající obnovitelných energií.

Boomu pomohla nedávná politická rozhodnutí. Členské státy Evropské unie se koncem loňského roku zavázaly, že do roku 2010 zvýší podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na 22,1 %. Na druhé straně Atlantiku přijala Kalifornie plán s cílem instalovat - také do roku 2010 - milion slunečních panelů. To je více než nynější roční produkce těchto panelů v celém světě!

Ve snaze snížit závislost na ropě upínají vlády své naděje také na paliva z rostlin - jako bioetanol z kukuřice. EU chce, aby do roku 2010 bylo 5,75 % dopravních prostředků poháněno biopalivem a obdobný cíl si vytyčily také USA. Ve Francii byl v červnu odhlasován zákon, který elektrárenské společnosti EDF ukládá, aby elektřinu ze slunečních panelů fyzických osob kupovala za 55 centů za kilowatthodinu. "Spravuji zelné peníze již 17 let a výhled alternativních energií je za dlouhou dobu nejlepší," spokojeně konstatoval Charles Thomas, manažer investičních fondů Jupiter Green a Ecology.

Index Impax Environmental Technology, jež sleduje vývoj největších světových společností specializovaných na alternativní energie a firem na zpracování odpadu, stoupl za poslední tři roky o 73 %. Některé fondy investující do zelených firem index překonaly. Investiční fond New Energy Technology banky Merrill Lynch vylétl za poslední tři roky vzhůru o 189 %, když trh jako celek zaznamenal vzestup o přibližně 50 %. Majetek fondu Impax Environmental Markets se zhodnotil více než dvojnásobně.

I Bill Gates... Pro tyto fondy nebylo obtížné vydělávat peníze, když investovaly do společností jako VeraSun, kterou založil bývalý internetový podnikatel, 45letý Don Endres. Akcie tohoto druhého největšího výrobce etanolu (náhrady benzinu) ve Spojených státech ocenili investoři již v první den primární emise cenovou prémií 30 %. Po tomto rozhodném vstupu na trh představuje kurz akcií VeraSun dvěstěnásobek výnosů. Pro srovnání: akcie Google, považované za výborné růstové cenné papíry v technologickém sektoru, se obchodují za cenu odpovídající padesátinásobku výnosů.

Do jiného producenta alternativních paliv, firmy Pacific Ethanol, investoval 84 miliony dolarů Bill Gates, což lze považovat za projev důvěry v potenciál sektoru generovat růst ve stylu výrobců špičkových technologií.

Americké společnosti, zaměřené na využívání sluneční energie, loni "přitáhly" 150 milionů dolarů z fondů rizikového kapitálu - dvakrát více než v roce 2004. Odhaduje se, že mnohem větší světový trh větrné energie by v příštích deseti letech mohl vzrůst z loňských 11,8 miliardy na 100 miliard dolarů.

Zájem obrů. Vedle málo známých firem jsou v produkci obnovitelné energie prostřednictvím svých dceřiných společností přítomni všichni energetičtí giganti: General Electric, BP, Shell či Total. BP Solar, filiálka britské skupiny BP, dosáhla prvního zisku v roce 2004. Váha menších nezávislých firem je samozřejmě menší než společností, jež jsou odnožemi velkých skupin. V roce 2005 oznámily BP a Shell plány investic do alternativních energií. Jen první z nich hodlá během deseti let vynaložit celkem 800 milionů dolarů.

Lze očekávat, že dcery BP či General Electric rozvinou fúze a akvizice, jejichž objektem budou menší hráči. Je totiž málo pravděpodobné, že by tito "malí" mohli jednoho dne dosáhnout velikosti energetických kolosů. V sektoru udržitelného rozvoje tak zřejmě nedojde k vývoji jako ve světě internetu, kde Google a Yahoo vyrostly do dnešních rozměrů téměř z ničeho. Po dosažení dospělosti je osudem ekologických firem, že je koupí společnosti veřejných služeb či energetické skupiny. Tato perspektiva by střednědobě mohla držet kurzy jejich akcií na burze vysoko.

Nic není bez rizika. Investovat do tohoto sektoru však není pro slabé nátury. Firmy zaměřené na zelenou energii jsou často malé, nezralé a trpí výkyvy. Investoři mohou snížit riziko tím, že vloží své peníze do fondu a nikoli do individuálních akcií, ale i fondy mohou být kolísavé.

V podstatě jde o sázku na to, že ceny ropy zůstanou vysoké - obnovitelné energie se pak budou jevit jako nákladově zajímavé. Právě vysoké ceny černého zlata byly jedním z hlavních důvodů boomu sektoru alternativních energií v posledních třech letech. Pokud půjde cena barelu ropy dolů, fondy zaměřené na zelené energie budou zasaženy, přestože jejich dlouhodobé perspektivy zůstanou slibné.

Někteří finanční poradci investorům radí, aby v sektoru drželi jen malou část svého portfolia, ale byli připraveni ponechat zde peníze dlouhodobě - až 10 až 15 let. Do té doby se prý obnovitelné energie prosadí.

Hrozí spekulativní bublina? Někteří experti se obávají, že by velký zájem o akcie firem, spojených s udržitelným rozvojem, mohl nafouknout spekulativní bublinu, která by sektor učinila zvláště zranitelným při poklesu trhu. Podle ostražitých pozorovatelů vykazují tyto akcie již dnes řadu příznaků bubliny, i když teprve počínající.

Při zpětném pohledu na boom internetových firem koncem 90. let se obrovský zájem o společnosti, jež nakonec nikdy nevykázaly zisk, zdá šílený. Ale bublina se nafoukla, protože byla založena na reálném trendu. Vždyť internetová revoluce skutečně mění svět. Ale kolik akcií internetových firem, jež byly v módě tak před šesti či sedmi lety, dává ještě dnes důvod k oslavám?

Akademikům etanol nevoní. Jak se množí zprávy o výborných výsledcích sektoru, nikdo nechce hrát roli toho, kdo slavnost kazí. Ale začínají se ozývat skeptické hlasy. A nejvíce ohledně etanolu, který je teď mezi investicemi do alternativní energie hvězdou.

Někteří akademici zpochybnili ekologické přínosy etanolu. Alexander Farrell z University of California v Berkeley nedávno v časopise Science napsal, že emise skleníkových plynů jsou při použití etanolu jen o 13 % nižší, než když je palivem benzin. Podle studie z Cornellovy univerzity je k výrobě etanolu třeba o 70 % více energie než v palivu zůstane. Plnit po jeden rok palivovou nádrž průměrného amerického automobilu etanolem by vyžadovalo pěstovat plodiny na 11 akrech zemědělské půdy. Přitom na takové ploše lze vyprodukovat potraviny, které by pokryly potřebu sedmi lidí po dobu jednoho roku.

Kdo se prosadí? Velký pokles na burzách v květnu a červnu postihl i akcie firem, zaměřených na udržitelný rozvoj. Znovu se potvrdilo, že po báječném vývoji na trzích pokles s oblibou postihuje zvláště poslední módní akcie. Dalším zdrojem znepokojení je, že kurzy akcií firem, využívajících obnovitelné energie, mají silnou vazbu na cenu ropy a poklesem ceny barelu černého zlata by mohly utrpět. Tato vyhlídka by však mohla zklidnit euforii, kterou tyto cenné papíry prožívají. Pokud ovšem nová politická rozhodnutí znovu nevrátí ekologické firmy do popředí scény.

Z dlouhodobého hlediska nelze popřít, že zájem o alternativní energie poroste. Z pohledu investorů je však nalezení budoucích vítězů možná spíše otázkou štěstí než hlubokého úsudku. Více než kdy jindy platí stará zásada, že investor by měl vejce rozložit do více košíků.

AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů