Úterý, 23. dubna 2024

V Tatrách odpadu ubúda, no stále je ho dosť

V Tatrách odpadu ubúda, no stále je ho dosť

Vysoké Tatry - Na desiatich styčných miestach od východu po západ Vysokých Tatierk pracovníci Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP) záujemcom v sobotu ráno rozdávali zberné sáčky na odpad. Konal sa totiž už 28. ročník akcie Čisté Hory.

Na jedno z týchto miest v Tatranskej Lomnici ako prvá prišla skupina žiakov zo Základnej školy v Spišskej Sobote. Nadšenie detí pre zber odpadkov z lesa bolo obdivuhodné. "Boli sme tu minulý rok, sme tu aj teraz. Úplne dobrovoľne, táto akcia je pre nás aj veľká zábava," prezradila nám piatačka Michaela Greňová.

"Chrániť životné prostredie je vážna vec, chceme mať také Tatry, aby sme sa za ne nehanbili," doplnil Michaelu jej spolužiak Henrich Ulrich.

Učiteľ spišskosobotských školákov Peter Legnavský slová svojich zverencov potvrdil: "Deti nebolo potrebné nútiť, prišli veľmi rady. V škole sme vytvorili obrovskú náučnú nástenku, kde sa deti môžu o Tatrách dozvedieť veľa informácií z rôznych oblastí."

Aj podľa jedného z koordinátorov sobotňajšej akcie, ekológa Petra Michelčíka zo ŠL TANAP-u, medzi účastníkmi Čistých hôr prevládajú už tradične žiaci základných škôl a stredných škôl. "Našou úlohou je deťom dať sáčky, niektoré školy prídu dokonca s vlastným vybavením, a usmerniť ich, kde by mali zbierať. Po letnej turistickej sezóne je potrebné vyčistiť najmä okolie chodníkov. Nebolo by dobré, keby sa všetci sústredili na jedno miesto."

Podľa ekológa Michelčíka sú návštevníci Tatier o niečo disciplinovanejší, zanechávanie odpadu vo voľnej prírode má postupom času mierny klesajúci trend, aj keď stále je ho dosť. "Vždy sa nájdu ľudia, ktorým ekológia nehovorí nič, a nemajú problém v lese zanechať veci, ktoré tam nepatria. Naozaj nemôžem poskytnúť presné čísla, koľko sa v priemere vyzbiera. Záleží to od okolností, aj od počasia, je to rôzne. Najviac sa toho vyzbieralo v prvých ročníkoch Čistých hôr, pretože sa zbieral odpad aj za predošlé roky, kedy akcia ešte neexistovala." Vtedy významnou časťou odpadu bol aj stavebný materiál, dnes prírode spôsobujú veľké problémy plastové fľaše a sáčky.

Túto sobotu sa akcia Čisté Hory presúva z Vysokých Tatier do Pieninského národného parku. Zraz všetkých, ktorí chcú prispieť k čistote hôr, je o ôsmej hodine pred autocampingom v Červenom Kláštore.

http://www.cassovia.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů