Čtvrtek, 28. března 2024

Sháním radu. Značka: zelenou

Sháním radu. Značka: zelenou

Jaký si vybrat prací prášek, pokud se chci chovat ekologicky příznivě? Lze ojeté pneumatiky skutečně bezplatně odložit do každého autoservisu? Víte, jak postupovat, jestliže sousedův strom v těsné blízkosti plotu ohrožuje i váš pozemek? Jakou ekologickou stopu po sobě zanechává průměrný český občan?

Informací o tom, jak se spotřebitel může chovat ekologicky příznivě, v současné době není nedostatek. Jejich velkou nevýhodou však je, že se často nedostanou k těm spotřebitelům, kteří by o ně měli zájem. A právě na přesun informací z odborných ekologických kruhů k široké spotřebitelské veřejnosti je zaměřen projekt Ekospotřebitel – Zelená domácnost. Tento projekt předává relevantní informace z oblasti ekospotřebitelství formou školení, seminářů, testování výrobků, zpracovávání analýz a databází i poskytováním poradenství nejširší veřejnosti.

Internetová poradna Zelená domácnost (http://www.ekolist.cz) se snaží přinášet kompetentní informace z oblasti ekologie. Činí tak tím způsobem, aby spotřebitel nemusel dlouho hledat a aby věděl, kam na českém internetu zamířit, bude-li další informace a rady hledat. Zelená domácnost funguje od roku 1997 jako součást jednoho z nejčtenějších environmentálních serverů v ČR – EkoListu po drátě, www.ekolist.cz. Pro ty spoluobčany, kteří moderní komunikační technologie neovládají, nechtějí používat tyto informace zpřístupňuje ve spolupráci s patnácti občanskými poradnami a jejich asociací po území celé České republiky.

Asociace občanských poraden je nestátní nezisková organizace působící na celém území České republiky. Zastřešuje a sdružuje občanské poradny a poskytuje jim služby, které přispívají ke zvyšování kvality občanského poradenství. Úplný seznam občanských poraden naleznete na adrese: www.obcanskeporadny.cz.

Bližší informace o projektu podá, případové studie, statistiky jednotlivých ekodotazů, ale i další otázky rád zodpoví:

Ladislav Čumba, Asociace občanských poraden, Tachovské nám. 3, Praha 3, PSČ 13000

 e-mail: title=mailto:lcumba@adam.cz href="mailto:lcumba@adam.cz">lcumba@adam.cz   tel: 222 211 678
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů