Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zájem Plzeňanů o ekologické energie kvůli nízké podpoře klesl

Zájem Plzeňanů o ekologické energie kvůli nízké podpoře klesl

Plzeň -- Nízká státní podpora budování nových zdrojů ekologické energie omezila zájem Plzeňanů o městské dotace. Občané tak letos vyčerpají pouze 102 000 z možných 1,2 milionu Kč. O městské peníze, které by měly sloužit jako "přilepšení" ke státním dotacím na obnovitelné zdroje, požádalo jen devět lidí. Letos půjdou výhradně do malých slunečních kolektorů na teplou vodu a tepelná čerpadla na rodinných domcích, celkově o výkonu 102 kilowattů. ČTK to řekl městský energetik František Kůrka.

Státní příspěvek na pořízení drahých ekologických zdrojů zdrojů podle Kůrky rok od roku klesá a letos uspokojil jen minimum žadatelů. "Pokles zájmu Plzeňanů o dotace města s tím jednoznačně souvisí," dodal.

Zástupce SFŽP potvrdil, že letošní suma na obnovitelné zdroje vyhlášená 15. března v řádu desítek milionů korun, byla vyčerpána za měsíc. "Objem peněz i výšky dotací se snižují," potvrdil. Nový ministr ale znovu otevřel program 15. září. Jeho pokračování bude záviset na vyslovení důvěry vládě.

Loni vyčerpalo 12 Plzeňanů z městské pokladny 282 000 Kč. O kotle na biomasu, jejichž nákup podpořilo město ve dvou případech, letos zájem nebyl. Uzávěrka žádostí byla v pondělí. Po schválení zastupitelstvem město občany vyzve a podepíše s nimi smlouvu. Do Vánoc budou mít peníze na účtu.

Plzeň přispívá na každý kilowatt instalovaného výkonu, až do 200 kW, tisícikorunou. Peníze dávají také Litoměřice, od letošního roku ještě například Kladno, Náchod, Jindřichovice pod Smrkem. Podle náměstka primátora Stanislava Hajného se díky dotacím zlepšuje životní prostředí, zejména emise v ulicích, a popularizuje se využívání obnovitelných zdrojů.

Podle zástupkyně městského energetika Ladislavy Vaňkové je podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energií v Plzni jednoprocentní, včetně výrazného spalování štěpek v teplárně. Pouhé jedno procento tvoří podle Kůrky také podíl pevných paliv spalovaných v malých zdrojích mimo teplárny.

Nejpozději začátkem roku 2007 vyhlásí radnice čtvrtý ročník dotací na obnovitelné zdroje. Podle informací ČTK by měl být objem dotací shodný jako loni, ale příděl peněz bude rozdílný podle typu zařízení. Důvodem je, že investiční náklady na sluneční kolektory jsou nejvyšší, ale jejich výkon je malý. Kotle na biomasu stojí výrazně méně, ale jejich mají velký výkon.

Žádný občan se naopak letos nepřihlásil soutěže Slunce pro Plzeň, v níž může získat ve dvou kategoriích po 50 000 Kč. Letos nemusel být soutěžící z Plzně, vztah k městu mohl mít jen jeho návrh. Město zřejmě soutěž, která měla popularizovat využívání alternativních zdrojů, zruší.

Plzeň vede v celorepublikové Solární lize v kategorii měst nad 50 000 obyvatel. Má největší plochu kolektorů na občana, podobně jako Plzeňský kraj. "Na paty už Plzni šlape Ostrava a regionu Jihočeský kraj, které mají letos několik zajímavých instalací solárních fotovoltaických panelů vyrábějících elektřinu," uvedl Karel Merhaut ze sdružení Liga ekologických alternativ.

Václav Prokš
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů