Sobota, 20. dubna 2024

Geopark GeoLoci bude slavnostně založen na svatou Barboru

Geopark GeoLoci bude slavnostně založen na svatou Barboru

Shromáždění subjektů, podílejících se na přípravách Geoparku GeoLoci jako součásti Česko-Bavorského Geoparku včera v Plané oficálně zahájilo přihlašování zakladatelů obecně prospěšné společnosti Geopark GeoLoci. Ta by měla být oficiálně založena na svatou Barboru, patronku horníků, dne 4. prosince 2006.

            Již od roku 2001 trvají přípravy vzniku geoparku na území Konstantinolázeňska, Stříbrska a Plánska jako součásti budoucího Česko-Bavorského Geoparku. Ten by měl propojovat geologické, přírodní i historické zajímavosti části Plzeňského a Karlovarského kraje a čtyř bavorských zemských okresů.

            Na území Plzeňského kraje se iniciativy od počátku ujaly neziskové organizace a obce, které postupně projekt společně připravovaly. Ve spolupráci se sdružením RECEPTT, Hornicko-historickými spolky z Plané a Stříbra a Mikroregionu Konstantinolázeňsko byla za podpory Evropské unie a Plzeňského kraje zpracována marketingová strategie a koncepce fungování geoparku. Postupem času se k projektu připojily i další neziskové organizace a obce, které se  podílely na spolufinancování a realizaci některých projektů. Například obec Svojšín, která letos v létě otevřela naučnou stezku Spilitové skály u Svojšína, vybudovanou v rámci projektu Kapka GeoParku, nebo Úterské občanské sdružení BART a Sdružení Michalovy Hory, které plánují ve svých obcích rovněž vybudovat naučné stezky.

            V úterý 3. 10. 2006 byl v Hornickém muzeu v Plané dvaceti zástupcům neziskových organizací a obcí představen návrh struktury a náplň činnosti obecně prospěšné společnosti Geopark GeoLoci. Ta by měla do budoucna koordinovat aktivity geoparku a snažit se získávat prostředky na jeho rozvoj. Měla by být řízena devítičlennou správní radou, složenou především z odborníků a místních aktivních občanů. Společnost by měla být založena obcemi , neziskovými organizacemi a podnikatelskými subjekty, působící v regionu Konstantinolázeňska, Stříbrska a Plánska. Jejich přihlašování bylo oficiálně zahájeno včera a potrvá až do „Barbory“, tedy do 4. prosince 2006, kdy by měl být Geopark GeoLoci slavnostně založen. Nominace do správní a dozorčí rady a také návrhy na umístění oficiálního sídla geoparku přijímá do 20. listopadu 2006 sdružení RECEPTT, které bylo také stanoveno jako správce počátečního vkladu.  Volba a jmenování správní a dozorčí rady  proběhne rovněž 4. prosince 2006.

            Bližší informace, včetně zprávy o vývoji příprav a plánovaných akcích geoparku, zakládací smlouvy i další dokumenty můžete od 10. 10. 2006 nalézt na speciálně zřízených internetových stránkách www.geoloci.cz  nebo na tel. 777870202 (H. Florian).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů