Sobota, 27. dubna 2024

Z lesů odejdou až čtyři tisíce lidí

Z lesů odejdou až čtyři tisíce lidí
Propouštění lidí v lesnictví bude ještě výraznější, než ukazovaly včerejší odhady. Celkem přijde do konce roku o práci až na čtyři tisíce lidí. Vyplývá to z průzkumu České asociace podnikatelů v lesním hospodářství.
Příčinou je podle firem zpoždění výběrových řízení na lesnické práce, které teprve nyní vyhlásil státní podnik Lesy ČR. Jedna z největších firem v zemi obhospodařuje přes polovinu všech porostů v republice. Práce pro ni přitom zajišťují hlavně soukromé firmy.
Smlouvy z nových tendrů mají platit od počátku roku. Firmy však varují, že se řízení protáhne až do počátku března. "Nemáme tak jistotu, že od ledna budeme mít zakázky a tím práci pro lidi. Dáváme jim proto výpovědi, abychom je v prvních týdnech nového roku nemuseli za obrovských nákladů držet zbytečně v práci," říká Ivan Doubrava, šéf největší soukromé lesnické firmy CE Wood.
Samotný CE Wood hodlá propustit přes dva tisíce lidí z celkem 4200 zaměstnanců. "Do podobné situace jsme se dostali už loni. Tehdy Lesy také slibovaly, že včas vyhlásí tendry. Drželi jsme se ztrátami lidi v zaměstnání, a pak jsme jich stejně museli tisíc propustit," vysvětluje Doubrava. Jeho lesnicko-dřevařský holding je největší ve středoevropském regionu, tržby má přes devět miliard korun.
Podnikatelé však ubezpečují, že jakmile budou nové zakázky potvrzeny, začnou lidi zase přijímat. "Přinejmenším však několik tisíc lidí bude mít kvůli výpovědím zkažené Vánoce," říká šéf lesnické asociace Jiří Kořínek. Lesníky budou příští rok nabírat buď ty samé firmy, pokud dostanou znovu zakázky v určitých oblastech. Nebo je vezmou nové firmy, jež získají zakázku místo těch současných.
Podnikatelé také počítají s tím, že změna v zakázkách způsobí v prvních týdnech roku výpadky v těžbě dřeva.
"Těžba nejspíš opravdu klesne. Potíže v zásobování odběratelů se mohou zmírnit, pokud se teď podaří vytvořit dostatečné zásoby," upozorňuje Kořínek.
Riziko připouští i ředitel státních Lesů František Koníček. "V posledních třech měsících roku se proto snažíme těžit víc, abychom vytvořili zásoby," potvrzuje.
Ačkoliv Koníček stále tvrdí, že nové tendry se mohou teoreticky stihnout do konce roku, má záložní variantu. "Ve výjimečných případech můžeme dát třeba na měsíc zakázku i bez výběrového řízení, abychom těžby zajistili," tvrdí.
To se však zase mnohým firmám nelíbí. "Konečně byly Lesy přinuceny k tomu, aby tendry vyhlásily průhledně podle zákona o veřejných zakázkách. Ale protože promarnily spoustu měsíců, kdy mohly tendry včas připravit, zase to chtějí "zalepit" nějakými netransparentními výjimečnými smlouvami," prohlašuje Doubrava.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů