Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hluk z kravských zvoncov skončil pred súdom

Hluk z kravských zvoncov skončil pred súdom
PARÍŽ
Súdnym procesom vyvrcholili spory medzi farmárom zo savojskej dedinky Saint-Offenge-Dessous a jeho susedom, ktorému prekáža nadmerný hluk z kravských zvoncov, píše francúzsky denník Le Monde.
Rozhodnutie v nezvyčajnom spore, ktorý zaujal nielen samotných poľnohospodárov, ale aj ochrancov zvierat, by mal sudca vyniesť vo štvrtok 9. novembra.

"Moji klienti nemôžu spať, hluk je neznesiteľný. Až 25 kráv sa pasie len 17 metrov od domu môjho klienta, hoci ich majiteľ má dostatok voľného priestoru," vyhlásil advokát žalujúceho.

"Manželka môjho klienta trpí nervovou depresiou. Zvonce sú súčasťou koloritu Savojska. Ich melódia je spočiatku príjemná, ale ak ide o neustály hluk v pozadí, stáva sa otravnou," dodal advokát.

Obžaloba sa pritom odvoláva na výsledky merania hluku. Tie ukázali, že zvonenie dosahuje výšku deväť decibelov, "a nie štyri decibely, ktoré sú povolené".

Obhajca však tento prípad považuje iba za susedskú hádku. Žalujúci býva v regióne už 13 rokov, ale na hluk z kravských zvoncov sa sťažuje až teraz. Zdôraznil tiež, že proti ostatným chovateľom kráv nebolo vznesené obvinenie.

"Kravy v noci spia tak, ako aj ich majiteľ. Prvé dojenie sa začína až o pol siedmej ráno v budove, ktorá sa nachádza 300 metrov od domu žalujúceho. Môj klient urobil, čo bolo v jeho silách, aby spor vyriešil: namiesto pôvodných 25 zvoncov používa v súčasnosti len sedem. No aj on potrebuje vedieť, kde sa jeho dobytok nachádza, či je v poriadku," uzavrel obhajca.
Zdroj : TASR,
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů