Pátek, 26. dubna 2024

Kraje by měly získat větší kontrolu nad vodami a lesy

Kraje by měly získat větší kontrolu nad vodami a lesy
Navrhla to před hejtmany ministryně zemědělství Milena Vicenová

KARLOVY VARY - Větší kontrolu nad vodním a lesním hospodářstvím než dosud mají získat jednotlivé kraje podle návrhu ministryně zemědělství Mileny Vicenové (bez stranické příslušnosti), která se v pátek v Karlových Varech zúčastnila jednání rady Asociace krajů ČR. Podle návrhu ministryně by měly mít kraje možnost delegovat své zástupce do dozorčích rad podniků spravujících povodí a lesy.
„Provázanost krajů se správci lesů a povodí by se ve formě naší účasti v dozorčích radách zvýšila,“ uvedl předseda rady Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský, podle kterého je třeba zlepšit provázanost například už kvůli investičním aktivitám správy povodí a krajů.
Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS) přitom upozornil, že v programu ministerstva zemědělství není jasně uvedeno, z jakých zdrojů kraje a obce budou spolufinancovány protipovodňová opatření, která se mají realizovat v rámci regionálního operačního programu Evropské unie v nadcházejících letech. Podobně mají kraje vstupovat také do dozorčích rad Lesů ČR.
„Například podle jednotlivých pohoří, ať už například Šumavy nebo Krušných hor, přičemž nechceme Lesy ČR parcelizovat, ale jde nám o vyšší kontrolu ze strany krajů v lesním hospodářství. Nejde jen o prodej dřeva, ale o celý komplex činností, které lesy vyžadují,“ vysvětloval Tošenovský. „Máme v úmyslu zadat expertní posudek na to, jak z organizačního hlediska zlepšit vazbu mezi Lesy ČR, s. p., a kraji,“ poznamenal Tošenovský.
Hejtmani s ministryní rovněž jednali o politice venkova. „Pomáhat venkovu a zemědělství, to je spojená nádoba,“ uvedl Tošenovský. Hejtmani s ministryní Vicenovou diskutovali také o nastavení pravidel zajišťujících cestu k tomu, aby evropské peníze byly efektivně využity pro další rozvoj venkova.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů