Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nový Jičín poskytuje dotované kompostéry

Nový Jičín poskytuje dotované kompostéry
Město Nový Jičín oslovilo své obyvatele s nabídkou poskytnutí dotovaných domácích kompostérů K 390. Zakoupení a poskytnutí 350 domácích kompostérů schválila rada města. "Občané s trvalým pobytem, vlastníci pozemku na území města, v případě, že nejsou dlužníky města, mohli podat žádost o poskytnutí kompostéru osobně na odboru životního prostředí," uvedla Mgr. Marta Kiššová, referentka odboru životního prostředí Městského úřadu Nový Jičín.

V současné době je schváleno přidělení 82 kompostérů, z toho 58 jich již bylo předáno novým vlastníkům. Občan zaplatí za 1 kompostér 300 Kč, přičemž pořizovací cena kompostéru včetně DPH je 856,80 Kč (množstevní sleva, běžná cena v maloobchodě se pohybuje okolo 1000 až 1200 Kč).

Domácí kompostéry K 390, které jsou vyrobeny z recyklovaného plastu, jsou určeny ke kompostování bioodpadu, například zbytků z kuchyně, posekané trávy, listí ze stromů atd., které obvykle končí na skládce, přitom je však možné je využít jako surovinu k výrobě domácího hnojiva.

"Poskytovat dotované domácí kompostéry jsme se rozhodli v rámci podpory separace biologicky rozložitelných odpadů, která vyplývá jednak z Plánu odpadového hospodářství ČR, jednak z Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje, v němž je obsažen mj. cíl snížení hmotnostního podílu odpadů ukládaných na skládky v roce 2010 o 20 % proti stavu v roce 2000," konstatovala Mgr. Marta Kiššová.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů