Pátek, 19. dubna 2024

Radost ekologů: Velké projekty ohlašuje Británie, Česko a Francie

Radost ekologů: Velké projekty ohlašuje Británie, Česko a Francie
Začátek tohoto týdne přináší hned tři události, které mají pomoci životnímu prostředí. Ve Francii startuje první pumpa, která motoristům natankuje biopalivo E85. V Británii staví větrnou elektrárnu pro 200 000 domácností a v Česku bude nově instalováno 13 000 čtverečních metrů solárních panelů.
Firma Total začala s přestavbou svých čerpacích stanic ve Francii, aby mohly nabízet biopaliva typu E85. První krok byl učiněn na začátku tohoto týdne a do konce roku 2008 má být toto palivo k dispozici u 250 pump. A co se v nich bude podávat? Je to mix složený z 85 % etahnolu a 15 % benzínu. Ethanol se vyrábí kvasným způsobem z pšenice, řepy cukrovky či brambor. Cena tohoto paliva je na francouzské čerpací stanici zhruba poloviční. Francie chce do konce příštího roku mít v provozu 500 „benzínek“ s tímto palivem. Dobré zkušenosti s palivem E85 mají již ve Švédsku či Brazílii.
 
V Česku zase přírodě chce dělat radost největší sluneční elektrárna na našem území. Staví se u Ostrožské Lhoty na Uherskohradišťsku. a po kompletní dostavbě má dodávat kolem 1,5 GWh elektrické energie ročně. Letos má být postaveno zhruba 5 000 m2 solárních panelů a do konce roku má tato plocha vzrůst o 8 000 m2. Celkové pořizovací náklady podle ČTK dosáhnou 200 mil. Kč, část jich byla získána z dotací.
 
Výkon budoucí největší české solární elektrárny však může jen závidět stavbě, kterou připravují ve Velké Británii. Tam se chystá k provozu největší evropská větrná elektrárna. Nedaleko Glasgow má vyrůst 140 turbín, čímž se počet instalovaných větrných elektráren v Británii zdvojnásobí. Firma Scottish Power za projekt zaplatí v přepočtu asi 12 miliard Kč. Celý systém má fungovat do tří let.
 
Zdroj: Technet
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů