Pátek, 29. března 2024

EnBW a Siemens chystají elektrárnu s palivovými články

EnBW a Siemens chystají elektrárnu s palivovými články
Společnosti EnBW Energie Baden-Württemberg AG a Siemens spojily své síly k postavení vysoce výkonné hybridní elektrárny s palivovými články. Cílem tohoto výzkumného projektu je proměnit až 70 % energie z paliva v elektřinu a ověřit možnosti nových technologií výroby elektrické energie.

"Těšíme se na dlouhodobé položení základu pro široké využití hybridní technologie palivových článků v distribuované a centralizované výrobě elektřiny," prohlásil Norbert König, člen výkonného managementu divize Výroba energie společnosti Siemens.

Nezbytné pozemní práce by měly být dokončeny do roku 2008. Tím vznikne základ pro stavbu první malé pilotní elektrárny a v roce 2012 bude dostavěna plánovaná hybridní elektrárna s palivovými články s kapacitou 1 MW.

TECHNOLOGIE BUDOUCNOSTI DORAZÍ DŘÍVE NEŽ SE ČEKALO

Účinnost hybridního procesu je výrazně větší než u moderních elektráren s plynovými a parními turbínami, kde se dosahuje přibližně 60 %. Tato vysoká účinnost bude v plánované hybridní elektrárně dosažena spojením vysokoteplotního palivového článku s plynovou turbínou, aby bylo palivo více využito a aby byly minimalizovány emise.

Projekt má být realizován delší dobu a jeho součástí je intenzivní doplňující výzkum optimalizace provozu pevných palivových článků ve spojení s plynovými turbínami, který by hybridní technologii s označením učinil možnou alternativou pro komerční elektrárny.

Po úspěšném ukončení projektu bude tato hybridní technologie dostupná zhruba o deset let dříve, než dnes experti předpokládají. Pro projekt první jednomegawattové elektrárny využívající hybridní technologie dodá Siemens vysokoteplotní palivové články s pevných oxidickým elektrolytem (SOFC) o kapacitě pět kilowattů. V palivových článcích SOFC proměňuje elektrochemická reakce energii paliva přímo a velmi účinně na elektřinu a teplo. V hybridní elektrárně jsou horké spaliny, vycházející z palivového článku, přivedeny do plynové turbíny, a tak snižují nebo zcela eliminují spalování paliva v turbíně. Plynová turbína umožňuje provoz palivového článku při zvýšeném tlaku plynu, což zvyšuje jeho účinnost.

VÍCE ENERGIE Z MÉNĚ PALIVA

"Tato maximálně účinná technologie budoucnosti nás výrazně posune vpřed ve snaze získat z méně paliva více elektřiny a snížit emise na nižší úroveň," řekl Thomas Hartkoph, technický viceprezident společnosti EnBW. Od roku 2001 provozuje EnBW státní program financování nejrůznějších palivových článků, které jsou využívány přímo zákazníky a partnery v reálných aplikacích, což firmě EnBW umožnilo získat zkušenosti z provozu více než 20 elektráren. Od roku 2006 tato společnost také získává první zkušenosti s palivovými články poháněnými bioplynem.

Během prvotní fáze projektu, která má trvat tři roky, budou jednotlivé komponenty sloužit jako základ pro vývoj provozního konceptu a odpovídajícího simulačního modelu. Přidružený koncept kontroly bude vyvíjet Institut pro letecké inženýrství. Samotné testované komponenty budou od roku 2009 v další fázi projektu propojeny a počátkem roku 2012 bude optimalizováno nastavení.

Pro účely projektu byla při Univerzitě Stuttgart ustavena zvláštní výzkumná pracovní skupina. Společně s pokračující podporou Asociace německých výzkumných center Helmholz se tak propojí zdroje Německého střediska pro letectví ve Stuttgartu a Univerzity Stuttgart. Mluvčím výzkumné skupiny je profesor Aigner z Institutu pro techniku spalování DLR. Tento institut pro elektrárnu zpřístupní svou plynovou mikroturbínu a laboratorní zázemí a bude SOFC provozovat a analyzovat.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů