Pátek, 19. dubna 2024

Osm obcí v Plzeňském kraji otevřelo sběrné dvory na veškerý odpad

Osm obcí v Plzeňském kraji otevřelo sběrné dvory na veškerý odpad

Třemošná (Plzeňsko) - Zhruba 70 000 obyvatel využije osm nových sběrných dvorů všech druhů odpadů, které dnes otevřelo osm měst a obcí Plzeňského kraje. Investici za 21,2 milionu korun podpořila třemi čtvrtinami EU, deset procent dal Státní fond životního prostředí a zbytek doplatil účelový svazek obcí. Novinářům to řekl Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která projekt připravila a koordinuje sběr odpadu v regionu.

V kraji, který se letos dostal na první místo v třídění komunálního odpadu z celé ČR, je nyní 54 sběrných dvorů. Další obce s více než 2000 lidmi je začnou stavět od poloviny příštího roku.

Místa pro sběr všech druhů odpadu, včetně nebezpečného a autovraků, dnes otevřela města Bělá nad Radbuzou (Domažlicko), Horní Bříza, Třemošná (Plzeň-sever), Nýrsko (Klatovsko), Spálené Poříčí (Plzeň-jih), Zbiroh (Rokycansko) a v obcích Štěnovice (Plzeň-jih)a Strašice na Rokycansku. Obce, které dosud sběrné dvory neměly nebo nevyhovovaly normám, mají 25 000 obyvatel. Se spádovým územím jde o 70 000 lidí, které je mohou využívat. Budou otevřeny minimálně třikrát v týdnu, vždy jeden víkendový den.

"Indikujeme velký zájem dalších měst obcí kraje," uvedl Sýkora. RRA jim radí, aby okamžitě začaly s přípravou projektové dokumentace až do fáze územního rozhodnutí. Od poloviny roku 2007 se mohou hlásit o evropské a státní dotace z Operačního programu Životního prostředí.

Dvory jsou jedním z prioritních a pilotních projektů plánu odpadového hospodářství kraje. Navrhuje, aby legální a dostatečně vybavený sběrný dvůr odpadů byl v každé obci s více než 2000 lidmi. Jde o jeden z 32 projektů v oblasti odpadů podpořených Operačním programem Infrastruktura EU. Byl ojedinělý tím, že se jednalo o skupinovou investici několika obcí.

"Jde o první sběrné dvory v kraji, které budou mít kamery," uvedl Luděk Königsmark z firmy EKO-KOM, která v ČR organizuje třídění odpadu. Počty krádeží barevných kovů v kraji se podle policie letos zvýšily téměř o 100 procent. Důvodem je výrazné zdražení mědi a niklu. Pokud zmizí zpeněžitelné části z lednic, televizorů nebo praček, tedy tzv. elektrošrotu, svozová firma je neodebere od obce zdarma. Policisté, kteří dříve argumentovali, že jde jen o odpad, musí od července tyto krádeže řešit.

Moderní dvory mají také menší plochu pro sběr autovraků. Sběrny vystaví řidičům potvrzení o likvidaci, které potřebují na policii k odhlášení vozu.

V kraji bylo dosud 46 registrovaných dvorů. Nejvíce jich je na Tachovsku, které začalo s jejich budováním před sedmi lety a má jich dostatek. Nejhůře je na tom Klatovsko. V kraji by jich mělo být daleko víc. Měly by také začít sbírat bioodpad. Nové dvory ho přijímají, uvedl Sýkora.

Obce už mají smlouvy se svozovými firmami, provozovateli sběrných míst. Dvory mají zpevněnou plochu 800 až 1200 m2, z níž je odvedena splašková voda. Nebezpečné odpady jsou v oplášťované uzavřené buňce, každý druh ve zvláštním kontejneru. Jsou vybaveny 72 velkoobjemovými kontejnery a 29 zásobníky na separovaný odpad. Každý dvůr má sklad buňky pro obsluhu.

Plzeňský kraj se letos dostal na první místo v třídění komunálního odpadu z celé ČR. Poprvé předstihl Prahu, což je obrovský úspěch, uvedla Lenka Šlajsová z RRA. V minulých letech byl region druhý až pátý. V kraji už se do systému třídění EKO-KOM zapojilo 460 z 501 obcí, přes 98 procent lidí.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů