Pátek, 19. dubna 2024

Yucatan: kousek pralesa ve Zlíně

Yucatan: kousek pralesa ve Zlíně

ZLÍN - Tropickou halu Yucatan ve zlínské zoo Lešná dělí od slavnostního otevření už jen několik hodin. První návštěvníky přivítá zítra v 15 hodin.

"Hala je zcela ojedinělou stavbou. V Evropě je sice podobných areálů asi deset, žádný však není striktně zaměřený na jihoamerickou a středoamerickou pralesní flóru a faunu, včetně etnografických prvků," uvedl ředitel Zoo Zlín Ivo Klika. Dodal, že postavit Yucatan bylo jeho snem už ve chvíli, kdy se v roce 1991 ujal funkce. "Podobných plánů mám víc, ale prozrazovat je zatím nechci," dodal.

Návštěvníci budou mít po vstupu do areálu pocit, že se ocitli v rozvalinách mayského města, které postupně pohltil prales. "Pohybovat se budou hlavně ve spodním patře," řekla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Město Zlín do výstavby areálu investovalo 80 milionů korun. "Rozhodně není čeho litovat. Chceme zoo podporovat v její snaze budovat různé expozice podle kontinentů. Tropickou oblast nebylo možné nasimulovat v běžném prostředí," uvedl náměstek zlínského primátora Zdeněk Mikel.

Výstavba tropické haly začala loni v listopadu. Areál má rozlohu 900 metrů čtverečních, v nejhořejším místě dosahuje výšky 13 metrů. Hala je dlouhá 46 a široká 20 metrů.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů