Pátek, 10. května 2024

Nová čistírna odpadních vod nemá zatím kde stát

Nová čistírna odpadních vod nemá zatím kde stát

Dvůr Králové - Výstavba nové čistírny odpadních vod je vážně ohrožena. Zařízení totiž nemá kde vyrůst. Majitel pozemku se rozhodl smlouvu s městem vypovědět. Důvodem je porušení podmínek ze strany radnice.

Před pěti lety se rozhodl Martin Antonín pronajmout svůj pozemek na výstavbu čistírny odpadních vod. Podepsal s městem smlouvu, ta byla v prosinci loňského roku obnovena a schválena zastupitelstvem. " Ve smlouvě jsem se vzdal možnosti zúčastnit se připomínkovacích řízení, chtěl jsem tak výstavbu urychlit. Před měsícem bylo zahájeno územní řízení. Pouze náhodou zjistil Martin Antonín, že město zásadně porušilo podmínky, na kterých se domluvili. " Projekt stavby počítá se zbouráním stájí, seníků a kůlen na území našeho jezdeckého klubu," vysvětlil. Do sportovního oddílu chodí několik desítek lidí. " Tady nejde pouze o moje osobní zájmy, ale také o zásah do života dalších občanů města," doplnil Antonín. Navíc projekt kromě výstavby objektu čistírny počítá s vybudováním rozsáhlého objektu pro Vodovody a kanalizace. Ani to v dohodě s městem nebylo.

Protože se snažil vždy vyjít vstříc veřejnému zájmu, postup radnice ho hluboce zklamal. " Starosta se mi sice omluvil, ale nemohu to brát jen jako administrativní chybu,"vysvětlil Antonín. Požádal proto své právníky, aby smlouvu s městem vypověděli a připravili novou. Parcelu nabídne městu za stejných podmínek, ale chce mít možnost se k plánům předem vyjadřovat. Znamená to ale, že současný projekt, který stál více než půl milionu korun, nelze použít a bude třeba vytvořit nový. Stavba se také výrazně zpozdí. " Zastupitelstvo schválilo smlouvu ve znění, které jsem předložil. Došlo tedy k porušení usnesení nejvyššího orgánu města. Nad tím by se měl určitě někdo zamyslet," uzavřel Martin Antonín. Jeho právníci už město informovali, že současnou smlouvu na pozemky vypovídají.

BEDŘICH MACHEK

Krkonošský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů