Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Novou ekologickou učebnu slavnostně otevřou dnes v areálu základní školy v Jevíčku. Jde o altánek postavený v zahradě školy, který bude sloužit nejen k výuce. Další informace k tomu zjišťovala redaktorka Věra Pavlasová.
"Jde o první stavbu svého druhu ve východní části Pardubického kraje. Stála přes 100 tisíc korun a škola na ni dostala také příspěvek od kraje. Žáci se tak budou moci učit o floře a fauně a o tom, jak se chovat přímo v přírodě. Altánek bude sloužit zároveň jako odpočinkové místo pro žáky při práci na školní zahradě. Je vybaven tak, že při výuce přírodovědných předmětů se přímo na místě budou moci dělat pokusy. Škola tak chce zvýšit zájem dětí o přírodu a učit je ekologickému chování."

Přírodovědná stanice Kamenáčky připravuje ve spolupráci s hlavním pracovištěm a ostatními pobočkami JUNIORu – Domu dětí mládeže Brno, Dornych,  Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně, Magistrátem města Brna – Kanceláří
Brno-Zdravé město a Územním pracovištěm Brno-město Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky v rámci Projektu Brno-Zdravé město akci 30. 9. od 9.00 do 16.00 hod. Přírodovědnou stezku pro zdraví  v areálu Arboreta MZLU v Brně
V letošním roce je téma přírodovědné stezky „ Zvířata a zvířátka, které člověka již po tisíciletí doprovází“. V deseti zastavení na malé i velké návštěvníky čekají zvídavé otázky a v cíli kromě odměny jsou připraveny další aktivity – výtvarné, sportovní i vědomostní.

Praha - V Praze - Dolních Počernicích vznikl nový park. Byl postaven na místě bývalé skládky. Náklady na jeho vybudování činily přes devět milionů korun, informoval mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.
Skládka v Dolních Počernicích vznikla v 80 letech v místě, kde se dříve těžil písek. Ukládaly se na ní zejména sutě, domovní a zahradní odpad. Nyní se tam radnice nechala zasít trávu a vysadit 310 stromů a 850 keřů.
Park se nachází na okraji přírodní rezervace. Na jeho vytvoření přispěla Evropská unie částkou přes čtyři miliony korun. Na nákladech se podílel také pražský magistrát a stát.

Olomoucko - Kam s odpadky? Prekérní situaci nyní řeší mladí manželé z Olomoucka, stejný případ však může nastat kdekoliv jinde. Nemohou si totiž nechat vyvézt odpadky obecním svozem, protože v obci ještě oficiálně nebydlí. K přihlášení k trvalému pobytu do místa, kde k o u p i - li dům, potřebují p o t v r ze n í katastrálního úřadu. M l a d í manželé se ihned po p o d e p s á - ní kupní s m l o u v y nastěhovali do staršího domku, který koupili v obci na Olomoucku. Pravidelného obecního svozu odpadů ale mohou využít až tehdy, co se tam přihlásí k trvalému pobytu. " Poplatky za odpady jsou forma místní daně, placení se vztahuje ve většině obcí k místu trvalého bydliště," uvedla Jana Matzenauerová, vedoucí oddělení odpadového hospodářství a péče o životní prostředí olomouckého magistrátu. " Je to špatné, poplatky za odpady si zaplatit nemůžeme, protože nemáme v obci trvalý pobyt. K tomu se ale zatím taky nemůžeme přihlásit, protože ještě nemáme rozhodnutí z katastru," posteskla si třiadvacetiletá Alena. Odpadky a dětské pleny proto vozí do místa svého původního bydliště nebo k příbuzným. " Oficiálními majiteli domu jsou okamžikem podpisu smlouvy. Aby však mohli s nemovitostí jako vlastníci disponovat, musí proběhnout zápis do katastru nemovitostí. Katastr na to má ze zákona třicet dní, záleží však na regionu, třeba v Praze to trvá i tři měsíce," popsal právník Jiří Petrů. Ani obec nemůže podle zákona o evidenci obyvatel občana přihlásit k trvalému pobytu, pokud občan nedoloží doklad o vlastnictví bytu nebo domu v obci nebo neprokáže, že je oprávněný nemovitost užívat.

Na mezinárodním veletrhu v Plovdivu, který se konal ve dnech 25. - 30.9.2006 získal český autobus na alternativní pohon "EKOBUS INTERCITY Plus" ocenění Zlatou medaili a diplom.
Společnosti EKOBUS k tomuto úspěchu blahopřál i velvyslanec České republiky v Bulharsku, ředitel CZECHTRADE a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Význam ocenění podtrhuje i to, že veletrh se letos konal za rekordní účasti 4000 vystavovatelů z celého světa.
Společnost EKOBUS je lídrem v České republice v propagování budoucí udržitelné mobility a prvním výrobcem, který začal sériově vyrábět autobusy na alternativní palivo CNG stlačený zemní plyn.

Poskytovatel cestovního pojištění, společnost Churchill, uveřejnila ve své zprávě deset dovolenkových destinací, které budou do roku 2020 nejvíce ohroženy změnami klimatu a poškozením turistickým ruchem.
Mezi zveřejněnými destinacemi najdeme např. katedrálu v německém Kolíně nad Rýnem, která trpí znečištěním životního prostředí. Negativní dopady na přírodu bude mít také rozšiřování lyžařských středisek v okolí nepálského hlavního města Káthmándú a poškození Velkého bariérového útesu v Austrálii projíždějícími lodními zájezdy.
Cestou k omezení negativních dopadů turistického ruchu na historické památky a životní prostředí by podle zprávy mělo být zvýšení vstupného a zavedení nových daní a poplatků. Jednou z možných cest, jak snížit počty turistů, je také zavedení výherních loterií, kde budou turisté vyhrávat možnost navštívit konkrétní památky.

Koho by dnes nepotěšilo, že za jeho lenost či nedostatek času netrpí metropole dalšími výfukovými plyny? Šest měsíců od svého otevření zahájila kavárna Fuzion rozvážkovou službu s jízdním kolem Fuzionbike. Oproti běžné automobilové doručovací službě je dopravní prostředek kavárny ekologickou variantou, takže každý, kdo si občerstvení objedná, nemusí mít vůbec žádné výčitky. Jízdní kolo Fuzionbike doručí objednávky teplých či studených jídel a nápojů s kapacitou do 25 kilogramů po centru Prahy a blízkém okolí. A nezůstane jen u toho počinu. Spoluzakladatel kavárny Fuzion Kevin Avers říká: "Kromě toho, že jsme nakoupili jízdní kolo Fuzionbike pro rozvážkovou službu, budeme také povzbuzovat všechny zaměstnance kavárny Fuzion, aby vlastnili a používali své vlastní jízdní kolo. Náš nový koncept stavíme na takových hodnotách, jako je zdraví a příroda. Doufáme, že pokud lidé uvidí naše kola Fuzionbike jezdit po Praze a okolí, ocení naši snahu udržovat a podporovat povědomí zdravého životního stylu a životního prostředí." Tomu říkáme výzva.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů