Pátek, 29. března 2024

Energetická náročnost budov: Evropská komise zaslala devíti členským státům odůvodněná stanoviska

Energetická náročnost budov: Evropská komise zaslala devíti členským státům odůvodněná stanoviska

Evropská komise dnes učinila poslední krok před podáním formální stížnosti Evropskému soudnímu dvoru a zaslala Rakousku, Belgii, České republice, Finsku, Lucembursku, Nizozemsku, Slovenské republice, Španělsku a Spojenému království odůvodněná stanoviska. Uvedené země totiž nezaslaly sdělení o vnitrostátních prováděcích opatřeních, jak je stanoví směrnice o energetické účinnosti budov. Cílem směrnice je snížit spotřebu energie v budovách tím, že členské státy budou muset stanovit minimální normy energetické náročnosti budov a uplatňovat je při stavbě nových budov a u stávajících větších budov. Směrnice je proto důležitou součástí právních předpisů EU, jejímž cílem je zlepšení celkové energetické účinnosti.

Komise začala jednat proto, že uvedené členské státy nepředaly dostatečné informace – měly je poskytnout na základě prvních dopisů Komise z února tohoto roku, které upozorňovaly na to, že uvedené země nezaslaly sdělení o vnitrostátních prováděcích opatřeních. Komise nyní zkoumá informace od dalších pěti členských států, které podobná odůvodněná stanoviska obdržely letos v červnu. Pokud státy na odůvodněná stanoviska neposkytnou během dvou měsíců uspokojivou odpověď, může Komise předložit případy Soudnímu dvoru.

Až členské státy zavedou minimální normy energetické náročnosti budov, budou se jednotlivé hodnoty muset uvádět v tzv. certifikátech energetické náročnosti – těmi se označují budovy podobně, jako tomu je u domácích spotřebičů. Certifikáty energetické náročnosti pro budovy jsou však podrobnější a u stávajících budov budou obsahovat radu, jak energetickou účinnost zlepšit, informace o nákladech a o předpokládané návratnosti investic. Kromě toho musejí členské státy zajistit, že se za účelem zlepšení účinnosti budou pravidelně kontrolovat systémy na vytápění a klimatizaci.

Členské státy měly směrnici o energetické účinnosti budov provést do 4. ledna 2006.

www.evropska-unie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů