Čtvrtek, 28. března 2024

Vzdělávací program pro nebezpečné odpady ze zdravotnictví

Program je řešen formou speciálně připraveného školení (několik základních typů s dalšími možnými modifikacemi podle požadavku a oborového zařazení účastníků)
Vzdělávací program pro nebezpečné odpady ze zdravotnictví
Na podporu nakládání s nebezpečnými odpady ze zdravotnictví byl připraven projekt "Manipulace s nebezpečnými odpady, zejména ze zdravotnictví" podpořený z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hlavního města Prahy. Na projektu se podílí Hygienická stanice hl. m. Prahy, Česká asociace sester a společnost Elsyst, s. r. o. Vzdělávací program realizovaný v rámci projektu má pomoci účastníkům při řešení problematiky nebezpečných odpadů specificky ze zdravotnictví.

Program je řešen formou speciálně připraveného školení (několik základních typů s dalšími možnými modifikacemi podle požadavku a oborového zařazení účastníků) zaměřeného na vytváření správných návyků u účastníků školení, respektive specifického povědomí o mimořádném riziku spojeném s nakládáním s nebezpečnými odpady, při sledování vývoje relevantní evropské a národní legislativy, identifikace této kategorie odpadů, způsobu jejich třídění, balení, manipulace, skladování a likvidace.

Je zaměřen na povinnosti, zobecnění zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci týkající se nakládání s odpady. Minimalizování zdravotního rizika pro pracovníky, kteří nakládají s nebezpečnými odpady ze zdravotnických zařízení a tím přispění k ochraně veřejného zdraví. Dále pak na vysvětlení příčinné souvislostí provedení zboží a jeho obalů na objem odpadu, použití a typů obalů na nebezpečný odpad. Získání podnětů pro iniciaci požadavků na balení zboží a povinností dodavatelů vyplývajících ze zákona o obalech, respektive jejich vícenásobného využití.

Hlavní rozdíly jsou v rozsahu požadovaných znalostí, specifice vznikajících odpadu a rozdílné manipulaci s ním (patologicko-anatomický odpad, infekční odpad, ostrý odpad, farmaceutický odpad, cytostatika, chemické odpady, radioaktivní odpady a ostatní odpady ze zdravotnických a jiných zařízení).

Pilotní ověření kurzů bylo zahájeno v červnu a jeho pokračování probíhá v září 2006. Účast v pilotních kurzech je pro pražské zájemce bezplatná. Pravidelné - placené - běhy školení budou zahájeny koncem roku 2006 s celorepublikovou působností. Další informace jsou průběžně zveřejňovány na adrese www. elsyst.cz.

Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů