Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výzkumníci z univerzity Miguel Hernandez v Alicante ve Španělsku vyvinuli gel z tropické rostliny Aloe vera, který může být používán k udržení kvality a bezpečnosti čerstvých potravin.
Ukazuje se, že tento gel nemá pravděpodobně vliv na chuť nebo vzhled potravin a je slibný jako bezpečná, přírodní a ekologicky příznivá alternativa ke konvenčním syntetickým ochranným prostředkům, které jsou aplikovány na produkty po sklizni, konstatuje zpráva o výzkumu. Podle vedoucího studie Daniela Valero se ukázalo, že neošetřené grapefruity se zkazily rychle za cca sedm dnů, přičemž gelem potažené grapefruity byly dobře ochráněny až 35 dní za týchž skladovacích podmínek. Tento gel, složený většinou z polysacharidů, slouží jako přírodní bariéra vůči vlhkosti a kyslíku a skutečně zvyšuje bezpečnost potravin. Obsahuje různé antibiotické a antimykotické složky, které mohou potlačovat mikroorganismy odpovědné za nemoci pocházející z potravin. Výsledky výzkumu byly publikovány v listopadovém vydání časopisu Ressource v roce 2005.
BioCycle, 47, 2006, č. 4, s. 10 

Jeden člověk zemřel a dalších 106 muselo být hospitalizováno kvůli otravě, kterou jim způsobila znečištěná voda řeky Nilu v severním Egyptě. Informuje o tom v úterý agentura EFE. První šetření a lékařské testy potvrzují, že příčinou kontaminace Nilu byl únik znečištěných vod do řeky, napsal deník Al-Ahrám. Ministerstvo zdravotnictví sděluje, že všechny případy otravy byly zaznamenány na 11 farmách ve vesnici Bilgaj v provincii Dakahlíja. Vláda již přijala opatření, která zajistí lepší dodávky vody ve všech 27 governorátech včetně Káhiry. Největší africká řeka Nil je kontaminována mimo jiné i kvůli nedostatečnému drenážnímu systému ve venkovských oblastech, kde se vody odpadní i určené pro zavlažování, znečištěné organickým odpadem i hnojivy a pesticidy, vracejí kanály do říčního koryta.

Pristi tyden ma ceskou premieru film, ktery hybe Amerikou: dokumentarni snimek Neprijemna pravda. Anotace - zaznam prednasky byvaleho politika o zmenach klimatu, ktera se sestava ponejvice z powerpointove prezentace - zni jako koncentrat nudy. Ale ex-viceprezident Al Gore a reziser David Guggenheim z nej udelali strhujici, presvedcivou a motivujici podivanou. Pritom se dokazali peclive drzet vedecke presnosti. Tahle kombinace prilakala do kin statisice divaku.
Komentatori soudi, ze Goreuv puldruhe hodiny dlouhy film a hurikan Katrina byly dva faktory, ktere promenily americke verejne mineni o exhalacich sklenikovych plynu. Ted tedy prichazi take do ceskych kin. Hnuti DUHA doporucuje jako udalost letosniho podzimu. Vice informaci (v anglictine): http://www.climatecrisis.net

V komunalnich volbach tento tyden se take rozhodne, jak zdrava budou ceska mesta a obce. Nove radnice budou hlasovat, zda zavedou lepsi recyklacni sluzby, vybuduji nove cyklostezky, zajisti kvalitni verejnou dopravu nebo ochrani parciky a zelen v ulicich pred siricim se betonem.
Hnuti DUHA ve vybranych mestech zkoumalo, zda a jak jednotlive politicke strany budou podporovat lepsi a snadnejsi recyklaci odpadku. Ceska republika totiz vyuziva jen 13 procent komunalniho odpadu - zatimco v sousednim Rakousku nebo Nemecku je to uz kolem 50 procent. Novi starostove, primatori a radni mohou vec posunout hodne dopredu. Pokud budou chtit. Nazory hlavnich kandidatu si prectete na http://www.hnutiduha.cz/odpady - kliknete na kampan ve meste, ktere vas zajima.

Naprostym uspechem skoncil v sobotu prvni cesky Den otevrenych dveri ve vetrnych elektrarnach. Poradalo jej Hnuti DUHA ve spolupraci s energetickymi firmami a Nadaci Heinricha Bolla. Na deviti mistech se prislo podivat neuveritelnych 3500 zajemcu, mezi kterymi byl i ministr zivotniho prostredi. Davy zcela predcily i nejdivocejsi ocekavani organizatoru. Na Nove Vsi v Krusnych horach dokonce den pro velky zajem protahli az do nedele.
Ucastnici si mohli prohlednout vetrne elektrarny a presvedcit se na vlastni usi, ze moderni typy nezpusobuji prakticky zadny hluk. Jedna turbina vyrobi dost energie pro 2000 domacnosti. Projekty, ktere u nas lze realne uskutecnit do konce desetileti, snizi exhalace oxidu uhliciteho o mnozstvi odpovidajici pul milionu osobnich aut. Dalsi fakta: http://www.hnutiduha.cz/vitr

V areálu ústecké zoologické zahrady se koná 20. října Den stromů. Návštěvníci by si při této akci měli uvědomit nutnost ochrany přírody. Připravena je soutěž, která vyvrcholí sázením stromů v areálu zoo.
www.zoousti.cz

Společnost OMV plánuje zahájení stavby truck centra u dálnice D1 na Vysočině na červen 2007. Rozlehlé parkoviště s 209 stáními pro kamióny by podle představ investora mělo vzniknout na pozemcích poblíž obce Stránecká Zhoř do května 2008. Vyplývá to ze záměru, jehož vliv na životní prostředí nyní posuzuje krajský úřad.

Znojemská přehrada byla vybudována v letech 1962-1966 a jejím úkolem bylo vyrovnávání průtoku vody z Vranovské přehrady, zabezpečení vody pro skupinový vodovod, výroba elektrické energie a zabezpečení minimálního průtoku v řece Dyji. Nedostatky vodního díla odhalila povodeň v roce 2002 a o dva roky později bylo rozhodnuto Jihomoravským krajským úřadem o její rekonstrukci, která byla dokončena v minulých dnech. Hlavním cílem rekonstrukce byla výměna technologie přelivu (ten je nyní schopen převést bez problémů takřka dvojnásobné množství vody, než tomu bylo dříve), dále byla zvýšena koruna hráze, byl instalován nový systém zadržování naplaveného dřeva a další úpravy byly provedeny na vývaru. Celková hodnota díla je 46 milionů korun.
Podívat se na zrekonstruovanou přehradu i pronést pár slov přijelo několik významných hostů – hejtman JmK Juránek, ředitel Povodí Moravy Mylbachr a další.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů