Pátek, 29. března 2024

Panamci hlasovali o rozšíření kanálu

Panamci hlasovali o rozšíření kanálu
Rozšířit, či nerozšířit jeden z nejdůležitějších průplavů na světě? To je otázka, na kterou včera v referendu odpovídali obyvatelé Panamy. Výsledek by měl být znám dnes.
Argumentem pro rozšíření je možnost získání dalších poplatků z průjezdu lodí, na misce vah proti leží zejména náklady odhadované na více než pět miliard dolarů (přes třetinu panamského HDP).

Konkurence hrozí
Pro rozšíření kanálu je vláda současného prezidenta Martína Torrijose (jeho otec podepsal se Spojenými státy smlouvy o navrácení Panamského průplavu, který provozovaly USA až do roku 2000). Vláda tvrdí, že současný kanál již nestačí zvýšenému provozu lodí. Denní kapacita je 43 plavidel a cesta průplavem se musí objednávat až několik měsíců dopředu. Proplout jím mohou jen lodi o výtlaku do 79 tisíc tun. Ostatní, zejména velké kontejnerové lodi a tankery, musí obeplouvat Ameriku kolem Hornova mysu. Například loni nemohlo kvůli své velikosti proplout kanálem téměř 30 procent lodí, které zakotvily v los- angeleském přístavu.
Hrozí i nová konkurence. Nikaragua oznámila, že zvažuje výstavbu průplavu napříč Amerikou na svém území. Tím by mohly proplouvat lodě až o výtlaku 250 tisíc tun. Pokud by plavidlo jelo po frekventované trase z východního na západní pobřeží Spojených států, zkrátilo by si průjezdem Nikaraguou trasu o jeden den. Projekt přesunu kontejnerů Pacifikem a Karibikem, tentokrát ovšem po železnici, nabízí i Mexiko.
Rozšíření průplavu se má podle odhadu úřadů zaplatit za jedenáct let díky zvýšení poplatků za průjezd. Ty v současné době činí například 49 dolarů za unifikovaný kontejner a příjem z nich tvoří 17 procent panamského státního rozpočtu. Platí všichni bez rozdílu, zaplatit musel dokonce i dobrodruh Richard Halliburton, který v roce 1928 kanál proplaval. Platil ovšem nejnižší částku v historii kanálu - 36 centů.

Jen pro zkorumpované
Odpůrci projektu prohlašují, že rozšíření není nutné. Stačí v současnosti probíhající rekonstrukce, na niž úřady věnovaly půl miliardy dolarů. Rozšíření prý bude stát o tři miliardy více, než tvrdí vláda. Upozorňují na to, že náklady podcenil už první stavitel kanálu - francouzský inženýr Ferdinand Lesseps, jenž prokopal i Suezský průplav. Dovedl první společnost pro stavbu Panamského kanálu po devíti letech ke krachu. Obávají se i dopadů na životní prostředí.
Projekt pomůže jen "zkorumpované elitě", která část prostředků rozkrade, tvrdí profesor Miguel Bernal z Univerzity v Panamě, který vede kampaň proti rozšíření kanálu. Koalici proti kanálu nazvanou "Frendeso" tvoří zástupci odborů a levicové skupinky. Podporují je dvě opoziční strany. Referendum je totiž vnímáno jako hlasování o důvěře vládě prezidenta Martína Torrijose.
Vláda by se raději měla věnovat boji proti chudobě, v níž žije 37 procent Panamců, tvrdí odpůrci kanálu. Takhle budou chybět peníze na školy a nemocnice.
Vláda ale tvrdí, že se není čeho bát. Rozšiřování kanálu by mělo zaměstnat mezi léty 2007 - 2014 přímo sedm tisíc lidí a dalších 35 tisíc nepřímo. Přírodě prý rozšíření neuškodí. Nová moderní zdymadla mají využívat "recyklovanou" vodu a její spotřeba tak prý i přes jejich větší rozměry klesne o sedm procent. Navíc budou využity výkopy, které udělali Američané už ve 40. letech. Ti tehdy chtěli kanál zvětšit, jejich snahu ale přerušilo vypuknutí druhé světové války.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů