Čtvrtek, 18. dubna 2024

Láhev nové generace

Láhev nové generace
V nejprestižnější kategorii Inovace 5. ročníku mezinárodní soutěže The 2006 Bottled-WaterWorld Design Awards, která probíhá tradičně v rámci celosvětového kongresu Balená voda v italském Bergamu, byla druhým místem oceněna unikátní plastová nápojová Domino ECO PET láhev společnosti MaxDrinks. Český výrobce nápojů uspěl mezi 135 soutěžícími z 35 zemí.

Přestože již existují technologie zpracování suroviny z použitých PET láhví, které si poradí se silně kontaminovaným materiálem (etiketa, lepidlo, uzávěr), je jejich recyklace dosud velice nákladná. S řešením, jak zefektivnit sběr a zpracování této kvalitní suroviny, přišel Oto Mušálek, který vyvinul ve spolupráci s firmou MaxDrinks Domino ECO PET láhev. Ta je šetrnější k životnímu prostředí, dá se jednoduše bez pomoci dalších prostředků stlačit rukou na čtvrtinu původního objemu, její design umožňuje snadnou separaci jednotlivých částí - láhve, etikety a uzávěru.

Pojistný kroužek nové láhve zůstává po jejím otevření součástí uzávěru, etiketa není nalepena, ale nasazena na hrdlo. Použitá láhev bez uzávěru a etikety je tak připravená pro následné ekologické a ekonomicky výhodné zpracování. Láhev se vyrábí klasicky - vyfukováním předlisků do forem. Použité preformy jsou stejné jako u výroby běžných PET láhví. Gramáž u odpovídajícího objemu je totožná. Tvar harmoniky umožňuje aplikaci navlékací nebo sleeve etikety. Novinka šetří místo při shromažďování lahví, usnadní přepravu do místa sběru (sběrných nádob, výkupu surovin). Není potřeba lisů, deformátorů, propichovačů atd. Použitím navlékací nebo sleeve etikety kompletně odpadá lepení.

Do projektu se zapojily firmy České sběrné suroviny - se soutěží sběru PET ve školách, Plastic Technologies and Products - s jedinečnou technologií zpracování recyklátu zpět na PET láhve, EKOPET - výrobce předlisků, Label-design - výrobce etiket. Jsou přesvědčeny, že když se novinka prosadí na trhu, přinese nejen úsporu miliónů korun, ale i výraznou pomoc pro řešení letitého ekologického problému. Věří, že jednodušší manipulace s prázdnými láhvemi bude také motivovat více lidí k ekologičtějšímu chování.

Společnost MaxDrinks vznikla v roce 2001 a navázala na činnost společnosti Pivovary Bohemia - stáčení nápojů do AL plechovek. Je jedinou firmou v Česku, která stáčí komerčně nápoje do AL plechovek, především pro malé a střední pivovary a výrobce nealkoholických nápojů, kteří nevlastní svou vlastní stáčecí linku. Provozuje i linku na stáčení nápojů do PET lahví. Uvádí na trh také nealkoholické nápoje pod vlastní značkou především v PET láhvích.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů