Pátek, 19. dubna 2024

"Brněnský Gates" omezil zneužívání tiskáren

"Brněnský Gates" omezil zneužívání tiskáren
Je mu teprve šestadvacet let, ale už patří k úspěšným českým podnikatelům, jejichž majetek se pohybuje v řádech miliónů korun. Řeč je o Václavu Muchnovi, šéfu brněnské firmy Y Soft, která se proslavila vymyšlením kompletního systému, jak kontrolovat nadměrný tisk či kopírování dokumentů.
Podnikat začal Muchna už na vysoké škole, v roce 2000 společně s několika kamarády z kolejí založil společnost Y Soft, která se zpočátku živila například tvorbou počítačových encyklopedií nebo virtuální sázkové kanceláře. Zázemí měli mladí nadšenci velmi skromné - tvořil ho jediný pokoj na vysokoškolské koleji.

Prudký rozvoj společnosti
Od té doby ovšem uplynulo mnoho času a z malé společnosti, pro kterou ještě v roce 2003 pracovalo pět lidí, se stala prosperující firma s 35 zaměstnanci. Úměrně s počtem lidí, kterým dává firma práci, se zvyšují i tržby. Zatímco v roce 2003 dosáhly úrovně 3,5 miliónu korun, letos by se podle předpokladů Muchny měly pohybovat kolem 60 miliónů.
Ve fiskálním roce, který končí v červnu roku 2007, očekává firma tržby dokonce kolem 100 miliónů korun. "Je to způsobeno zejména posunutím realizace některých velkých zakázek do prvního a druhého čtvrtletí roku 2007," říká Muchna. Společnost je tak jednou z nejrychleji rostoucích firem v České republice. Muchna se proto rozhodl plně se věnovat své firmě a studium na Fakultě informatiky brněnské Masarykovy Univerzity předčasně ukončil. I proto se mu říká "Brněnský Gates".
Zásadním přelomem v historii firmy byl rok 2004, kdy Y Soft oslovila jedna firma s žádostí o vytvoření softwaru, který by umožnil vytištění dokumentu teprve po identifikaci uživatele.
Václav Muchna tehdy přišel s revoluční technologií SafeQ. Ta umožní lidem tisknout až poté, co se identifikují na terminálu u tiskárny. Nemůže se tedy stát, že jim někdo sebere vytištěný dokument dříve, než si pro něj stačí k tiskárně dojít. K rozpoznání jednotlivých uživatelů může sloužit PIN kód, čárový kód, otisk prstu, či identifikační karta, kterou uživatel používá ve své firmě.
Výhoda SafeQ spočívá také v tom, že lze tisknout na jakékoliv tiskárně v síti. Stačí se jednoduše přihlásit k té tiskárně, která je právě k dispozici.
SafeQ ale také dokáže monitorovat veškerý tisk a kopírování. V síti dokáže vyúčtovat vytištěné úlohy, a to na vrub jednotlivce, skupiny, zařízení a dokonce i projektu. Každý šéf tedy zjistí, kolik konkrétní zaměstnanec tiskne či kopíruje dokumentů. Málokdo si pak troufne tisknout hromady papíru, které nesouvisejí s jeho prací.
Díky SafeQ odpadají zaměstnavateli i starosti s případným zneužíváním barevných kopírek. Pokud totiž uživatel kopíruje na barevné kopírce, aniž by měl tuto funkci v SafeQ povolenou, program zablokuje kopírování okamžitě po zjištění první barevné zkopírované stránky.

SafeQ spoří firmám peníze
Využití technologie SafeQ přináší firmám výrazné snížení nákladů. Úspory se pohybují zhruba kolem 20 procent, v případě státní správy dosahuje toto číslo dokonce až 30 procent. V současné době proto využívá SafeQ v Česku přes 400 firem a institucí, mimo jiné Univerzita Karlova, Česká pojišťovna či Ministerstvo životního prostředí.
V těchto dnech přichází firma s další novinkou. Účtovací terminál pro tisk a kopírování zabudovala do kopírky japonského výrobce Ricoh.
Nové tiskové řešení nese název SafeQ Ricoh Embedded. Integrace softwaru SafeQ přímo do kopírky umožní podle Muchny daleko jednodušší a levnější správu tiskového řešení.
"Vše v jednom, žádné další náklady, jednoduché ovládání - žádné nové komplikované manuály. Žádná externí zařízení, žádné další výdaje na další hardwarové komponenty - vše je nyní integrováno do tohoto zařízení, které právě uvádíme na trh," zdůrazňuje výhody nové technologie Muchna.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů