Sobota, 20. dubna 2024

Ropným firmám končí zlaté časy

Ropným firmám končí zlaté časy
Ropné firmy mají starosti. Klesající ceny ropy, vysoké náklady na výzkum a výstavbu nových těžebních zařízení, ale i problémy, jako jsou neočekávané havárie nebo útoky rebelů, to všechno ohrožuje jejich zisky.
Zatímco za poslední rok hlásily společnosti jako Exxon Mobil, Royal Dutch Shell nebo BP každé čtvrtletí rekordní výsledky, teď to vypadá, že růst zisků začíná zpomalovat. A to ještě všichni ropní giganti mohou těžit z rekordních cen strategické suroviny vysoko přes sedmdesát dolarů z letošního léta. Od té doby však ceny spadly už o více než 25 procent pod šedesát dolarů za barel.
Podle odhadů tak za třetí čtvrtletí klesnou zisky pěti největších ropných společností dohromady asi o dvě miliardy dolarů na 30,71 miliardy dolarů (i to je ovšem stále ohromující suma, větší třeba než domácí produkt Bolívie). Včera oznámila výsledky první z nich, britská BP. Zisk jí přitom poklesl meziročně o 3,6 procenta na 6,23 miliardy dolarů.

Náklady jsou vyšší
Jenže dokonce ještě před propadem cen ropy utrpělo hospodaření ropných koncernů několik tvrdých ran. Náklady na těžbu a rozvoj ropných polí podle deníku Wall Street Journal přímo raketově vzrostly. Za to může vysoká poptávka v podstatě po všem, co se v byznysu dá nějak využít. Železem počínaje a softwarovým vybavením konče. Firmy se totiž snažily svézt na vlně růstu cen na trzích s ropou a co nejvíce zainvestovat do rozvoje. To samozřejmě vyvolalo zdražování.
Složitější je i přístup firem k novým nalezištím. Vlády států, které tyto zdroje mají, žádají větší garance a podíly na těžbě.
Třeba Royal Dutch Shell se potýká s velkými problémy na Sachalinu. Projekt, jehož hodnota by se podle britsko-nizozemské firmy měla vyšplhat na 20 miliard dolarů, totiž podle Kremlu nesplňuje ekologická opatření, a tak pozastavil Shellu licenci. Podle odborníků však za vším stojí snaha posílit pozici domácí státní firmy Gazprom, která chce část celého projektu získat pro sebe.
Dnes situaci na Sachalinu prověřoval osobně z vrtulníku ruský ministr přírodních zdrojů Jurij Trutněv.

Fúzování bude výhodnější
V neposlední řadě také mnoho firem zasáhly různé havárie, nebo dokonce fyzické útoky proti ropovodům či rafinériím.
Pokles zisků BP tak její šéf John Browne přičítá hlavně zrezivělému ropovodu na Aljašce. Jeho provoz musel být v srpnu částečně přerušen a dodávky ropy sníženy na polovinu. Tedy na nějakých 200 tisíc barelů denně.
Americký šéf BP Roger Malone byl kvůli této havárii dokonce vyslýchán v americkém Kongresu. Ropovod podle firmy teď už zase běží naplno. BP se navíc zatím nepodařilo úplně opravit těžební plošiny Thunder Horse, které v Mexickém zálivu poškodilo loni v září řádění hurikánu Katrina. Do plného provozu by se měl Thunder Horse dostat až v roce 2008. Plánován byl přitom už letošní rok.
Konkurenční Shell, který stejně jako třeba Exxon nebo Chevron tento týden také oznámí své výsledky, zase podobným způsobem zasáhly útoky na jeho ropná zařízení v Nigérii.
Nízká cena ropy, ale i akcií firem, které ji dolují z nitra země, však může podle expertů nahrávat fúzím a akvizicím. Tržní hodnoty ropných společností se teď ocitly na zajímavých úrovních. Šéf Shell Jeroen van der Veer letos už několikrát zopakoval, že se jeho firma k ničemu podobnému nechystá. Předevčírem však oznámil, že Shell koupí za 6,8 miliardy dolarů zbývajících 22 procent ve své dceřiné firmě Shell Canada.
"Jedním z hlavních důvodů je pokles cen ropy," řekl Wall Streetu van der Veer s tím, že nevyloučil další akvizice.

BP
Burzovní data (v GBP)
Kurs akcií k 24.10. 2006 608
Max/min za 12 měsíců 723/559
Změna od počátku roku -4,7 %
Výsledky za 3.čtvrtletí 2006 (v mil. GBP)
Tržby 37736
Čistý zisk 3324
Počet zaměstnanců 96200
Další údaje
Zisk na akcii 0,59 GBP/akcie
Výnos vlastního kapitálu 28,49 %
Hlavní akcionáři (v %)
Guaranty Nominee 34,2
Legal & Gen INV 3,9
Zdroj:Bloomberg
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů