Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Otrokovicích byla za účasti představitelů kraje otevřena nová hala na zpracování odpadů

V Otrokovicích byla za účasti představitelů kraje otevřena nová hala na zpracování odpadů
OTROKOVICE, ZLÍN – Novou halu na zpracování biodegradabilních odpadů dnes v Otrokovicích  otevřeli představitelé kraje v čele s hejtmanem Liborem Lukášem spolu se zástupci majitele a realizátorů stavby. Objekt včetně vybavení o celkové hodnotě 53 milionů korun se nachází v areálu čistírny odpadních vod a disponuje aparátem pro tři související stupně zpracování biologicky rozložitelných odpadů.
„Z hlediska technologie jde o unikátní zařízení nejen v rámci kraje, ale také z hlediska celé republiky. Otevření nové haly bude mít významný přínos pro zlepšení nakládání s odpady v regionu. Za zásadní považuji financování, které je více než z třetiny zajištěno z Evropské unie,“ řekl hejtman Libor Lukáš.
Prvním stupněm vybavení haly se získávají z odpadů bílkovinné produkty, které se uplatňují dále například ve výrobě krmiv, hnojiv a dřevotřísek. Na toto zařízení v hodnotě 31,5 milionů korun byly získány z operačního programu Průmysl a podnikání – inovace prostředky ve výši 46% uznatelných nákladů. Zbylé dva stupně vybavení slouží k výrobě a využití bioplynu a k produkci kompostu. Jejich hodnota je celkově 21,5 milionů korun, které byly hrazeny z více než 37% v rámci programu Průmysl a podnikání – obnovitelné zdroje energie.
„Nové zařízení je dalším podstatným krokem pro zlepšení péče o životní prostředí v našem regionu. Zároveň přispěje zásadním způsobem k realizaci závazného plánu odpadového hospodářství Zlínského kraje,“ řekl statutární náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík, který má ve svých kompetencích také oblast životního prostředí.
Další informace o nové hale lze získat na internetové adrese www.tomaas.cz.


23. 10. 2006
Další informace:
Patrik Kamas, tiskový mluvčí
577 043 190, 731 555 104
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů