Pátek, 19. dubna 2024

Výroba biopaliv způsobí v EU pokles nabídky rostlinných olejů

Výroba biopaliv způsobí v EU pokles nabídky rostlinných olejů
Vládní úředníci a výrobci potravin troubí na poplach protože důležitá komodita používaná v potravinářství- řepkový olej je v současnosti skupována výrobci biopaliv. Tím jak roste poptávka zvyšuje se v EU i její cena. Zpracovatelé tvrdí že zvýšená poptávka po rostlinném oleji zdraží konečné ceny potravin pro spotřebitele. Rostlinný olej je klíčová součást výroby mnoha konzervovaných potravin i krmných směsí pro živočišnou výrobu. Produkce etylalkoholu z obilovin a cukrové řepy čelí podobným obavám také.

Evropská komise v poslední zprávě uvedla „to bude těžké pro EU produkovat tolik řepky aby nabídka pokryla poptávku potravinářského průmyslu a současně poptávku sektoru biopaliv.“ EU stanovila do roku 2010 kvóty pro sektor dopravy 5,75% obsahu biopaliv nicméně nejsou povinné a některé členské státy EU mají své vlastní kvóty.

Přední výrobce margarínů britsko-holandský konglomerát Unilever NV vyjádřil znepokojení že zvýšená výroba etylalkoholu způsobí podle nastavených kvót EU nedostatek rostlinných olejů na trhu. Manažer amerického zemědělského gigantu Cargill Peter Smith uvedl na konferenci v Newcastlu že zvýšená poptávka po etanolu vyčerpá v Evropě kapacitu orné půdy a EU bude nucena jiné rostlinné oleje jako sojový nebo palmový olej ve zvýšené míře dovážet.

Ekologičtí hlídači zase tvrdí že biopaliva jsou jen současnou metodou jak snižovat skleníkové efekty způsobené nákladní dopravou ale problém tím nevyřeší.

Direktoriát Evropská komise pro zemědělství a rozvoj venkova uvedl že výroba bionafty spolkne v roce 2006 asi 9 mil tun z celkově vyrobených 16 mil tun řepkového oleje což je 58%. Produkce bionafty by měla podle odhadů EK dosáhnout v roce 2007 okolo 8,0 mil tun, je o 32% více než letošní odhady.

Střednědobý výhled očekává že EU spotřebuje během následujících 3 až 4 let okolo 14 až 18 mil tun řepkového oleje. V Evropě je nedostatek nafty což způsobuje vyšší poptávku po bionaftě než po etylalkoholu který nahrazuje benzín. Etanolový průmysl spotřebuje v letošním roce jen 5 mil tun cukrové řepy a 3,7 mil tun pšenice což znamená asi 4% resp 1,5% celkové úrody EU.

Autor: IQ-TRADE
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů