Čtvrtek, 18. dubna 2024

Němečtí podvodníci se chtěli obohatit na výkupu neexistujících vratných lahví

Němečtí podvodníci se chtěli obohatit na výkupu neexistujících vratných lahví
Zločinecká skupina se v Německu pokusila rafinovaně obohatit na štědrém systému výkupu vratných lahví. V Litvě si podvodníci nechali vyrobit 150 tisíc PET lahví, které opatřili falešnými čárkovými kódy a pokusili se je udat v německých supermarketech. Úřady se ale dostaly bandě na stopu dříve, než se stačila všech lahví zbavit.

Případ, ve kterém si podvodníci mohli přijít na 30 tisíc eur, potvrdil obavy německých maloobchodníků. Těm připadá systém výkupu nedokonalý a cena 25 centů za velkou PET láhev příliš vysoká.

Obchodníci upozorňují na fakt, že podvodníci v zemích východní Evropy mohou plastové láhve pořídit za jednocifernou sumu v eurocentech a že se na internetu dají bez problémů získat falešné čárkové kódy.

Obchodníci v Německu mají navíc od května za povinnost vykupovat i ty lahve, které nepatří k jejich sortimentu. Od příštího týdne má ale 80 - 90 procent všech německých obchodů přejít na nový bezpečnostní systém, který by falešné láhve nebo přepravky měl spolehlivě odhalit.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů