Sobota, 20. dubna 2024

Z bioodpadu budou užitečné suroviny

Z bioodpadu budou užitečné suroviny

Zbytky se v nové hale v Otrokovicích promění na hnojiva, bioplyn, elektriku, či kompost

V Otrokovicích na začátku týdne představila společnost Toma svůj nový provoz na zpracování biologicky rozložitelného odpadu. Jde o „první vlaštovku“ v České republice. V praxi dokáže linka, která vyrostla v areálu Tomy zpracovat až 30 tun různých zbytků denně.
Konkrétně zařízení umí „přeměnit“ například odpadky z kuchyní a jídelen, kosti, kůže a kopyta zvířat, tuky, rybí šupiny, zelený odpad ze zahrádek i komunální bioodpad. Tento nevábný vstupní materiál se pak díky moderní technologii, která na sebe navazuje ve třech stupních, stane znovu užitečný - změní se na surovinu, která může sloužit třeba jako základ výroby krmiv a hnojiv. „První stupeň tvoří stavební objekt a komplex složitých technologických zařízení, které stály 31,5 miliónu korun a byly z 46 % spolufinancovány z fondů EU,“ vysvětlil generální ředitel Tomy Radek Heger.
Ze zbytků jídel, uzavřených ve vyhnívacích nádržích bez přísunu vzduchu, zase vznikne bioplyn, ze kterého se bude vyrábět teplo nebo elektrická energie a z posledního stupně zpracování bude z výchozích surovin kvalitní kompost.

Obavy ze zápachu zatím zbytečné

„Nic nepřijde nazmar - nevyužitý zbytek z jednoho stupně úpravy plynule přechází do dalšího stupně,“ doplnil ředitel. Druhý i třetí stupeň provozu si vyžádal investice ve výši 21,5 miliónu korun a přes 37 % z nich opět hradily programy EU.
První, co laika napadne, je, že takový provoz musí zákonitě zatěžovat své nejbližší okolí zápachem.
„Od června, kdy jsme rozjeli zkušební provoz, musíme zařízení sledovat po celý rok, abychom mohli v každém ročním období a za všech přírodních podmínek vyzkoušet, jestli provoz nepáchne. Pokud by se objevily problémy, můžeme na zařízení nasadit speciální dvoustupňové filtry. Zatím za sebou máme léto, díky vysokým teplotám pro zápach nejkritičtější, a zvládli jsme je bez problémů. Poslední dobou jsme zaznamenali nějaké stížnosti na zápach, ale v Otrokovicích může být zdrojů více -je tu kafilérie, koželužna i chemická výroba. Zrovna v úterý náš provoz zkontrolovala Česká inspekce životního prostředí a potvrdila, že zápach nejde z této linky,“ dodal ředitel Heger.
Toto zařízení je komplexností svého bezodpadového technologického zpracování a uplatnitelností výstupních produktů v České republice unikátní. Splňuje nejnovější nároky na recyklační způsob zpracování odpadů s jejich materiálovým a energetickým využitím. „Významně také přispěje k realizaci závazného plánu odpadového hospodářství Zlínského kraje,“ Uvedl Radek Heger s tím, že při plné kapacitě provozu zde najde práci 14 lidí.



Blanka Kovandová

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů