Pátek, 26. dubna 2024

Na Náchodsku je nová sluneční elektrárna

Na Náchodsku je nová sluneční elektrárna
V sobotu zahájila provoz nová sluneční elektrárna v Hrádku nad Nisou na Náchodsku. Odborníci přitom upozorňují, že Česko má pro využívání sluneční energie velmi dobré podmínky, a přesto zatím zaostává za světem.
Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku se pohybuje okolo jednoho megawattu. Třeba Německo vyrábělo ze slunce již před dvěma lety téměř 800 megawattů.
"Po roce 2000 roste výroba solárních panelů ve světě každý rok přibližně o třetinu. V roce 2100 by měla ze slunečních elektráren pocházet třetina proudu. Ekologicky nejšetrnějším způsobem výroby elektřiny je právě její získávaní ze slunečního záření," vysvětluje Jaroslav Zámečník, jednatel občanského sdružení Via Regia, jemuž patří nová elektrárna v Hrádku.
Tuzemské sluneční elektrárny mají zatím malý výkon - nově otevřená v Hrádku nad Nisou vyrobí maximálně 61 kilowattů. Elektrárna v Opatově na Svitavsku má výkon 60 kilowattů, další větší domácí sluneční elektrárny, v Praze a Brně, 40 kilowattů. Na vysokých školách v Liberci, Ostravě a v Plzni jsou elektrárny s výkonem 20 kilowattů. Celkový výkon slunečních elektráren v Evropské unii je zhruba jeden gigawatt. Na světě využívá sluneční energii nejvíce Japonsko a Německo.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů