Čtvrtek, 9. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Globální oteplování je skutečností, debatu o jeho existenci je třeba ukončit a je nezbytně nutné začít jednat. Prohlásil to včera britský ministr životního prostředí David Miliband v předvečer zveřejnění zprávy o finančních dopadech globálního oteplování, kterou si objednal ministr financí Gordon Brown.
Sedmisetstránková zpráva sestavená týmem odborníků pod vedením ekonoma Nicholase Sterna bude zveřejněna v Londýně dnes. Již včera z ní však citoval list The Observer, který uvádí, že vědci došli k závěru, že globální oteplování bude stát světovou ekonomiku bilióny dolarů.

Ve zprávě ČTK o plýtvání energií, kterou jste uveřejnili v pátek, se poukazuje na spotřebu elektrických zařízení v pohotovostním režimu. Tato spotřeba dosahuje v Evropě takové výše, že na ni pracuje deset gigawattových elektráren, uvádí se. A obyvatelstvo se vyzývá, aby spotřebiče vypínalo hlavním vypínačem. A bude na to kampaň. Je ale skutečný zájem energií šetřit? Každé šetření snižuje HDP a na tom nemá nikdo zájem! Růst HDP je přece to první, čím politici operují! Co takhle uzákonit, že se od určitého data nesmějí prodávat spotřebiče se stand-by spotřebou vyšší než například 1 watt. Podívejte se na běžné televizory, jeden má pohotovostní spotřebu 0,2 wattu, druhý 7 wattů. Produkty, které by se do limitu nevešly, by prostě stand-by neměly. Jednoduchá obdoba emisních limitů u automobilů. Rozdíl je ale v tom, že emisní limity u aut růstu HDP nebrání, kolem toho je naopak práce.
A tak budeme mít kampaň, která poslouží dobré věci, dá práci agenturám a médiím a možná na čtrnáct dnů někoho i ovlivní. Než nás přemůže pohodlnost. A příští léto si konečně nezapomeňte koupit klimatizaci, to už dnes přece patří k modernímu životu.
AUTOR: Lubomír Voldřich

Volby máme zdárně za sebou, nelegální skládka V Králově Poli u malého rondelu nedaleko OC TESCO nadále roste. Přesto, že na skládku je upozorňováno opakovaně od minulého roku, skládka obsahující všechno možné vč. pravděpodobně nebezpečných odpadů vesele roste dál. Přitom je na očích všem co přijíždějí z Brna - severu do obch. centra v bývalé cihelně. Nic nepomáhá kritika v tisku, psaní na úřady. Podle neoficiálních zpráv všichni zůčastnění tvrdí, že to není jejich záležitost. Asi budeme muset pozvat nějaké Marťany, aby ten nepořádek odklidili.

Merklín - Zbytky izolátorů a dalšího průmyslového odpadu vyklidila merklínská radnice ze skládky v obci. Tento projekt hrazený Evropskou unií měl jediný cíl - zkulturnit zaneřáděnou parcelu.
To potvrdil starosta Josef Níč. "Minulý týden se konala kolaudace, která prokázala, že je projekt nezávadný a vše je v naprostém pořádku a souladu s požadavky," vysvětlil Níč. "Na projektu jsme pracovali více než dva roky, protože jsme celkem dlouho zpracovávali žádost, abychom získali finanční podporu Evropské unie. Do rekultivace jsme investovali tři a půl milionů korun," dodal Níč. Podle něj nyní bývalou skládku nahradí zeleň. "Plánujeme vysazení stromů a další ozdravné akce," doplnil Níč.
Souběžně s tímto projektem také radnice vyčistila starou čističku odpadních vod. "Rozhodně chceme o životní prostředí pečovat a vylepšovat ho," ujistil starosta Níč.

Moravský kras - Unikátní příležitost budou mít návštěvníci Moravského krasu. Běžně nepřístupná Amatérská jeskyně, nejdelší systém podzemních chodeb v republice, se totiž 11. a 12. listopadu otevře veřejnosti.
"Připravili jsme asi hodinové vstupy s výkladem, během nichž lidé uvidí například Absolonův dóm s krásnou výzdobou," uvedl vedoucí Správy ochrany přírody Moravský kras Leoš Štefka. Do zhruba čtyřicetikilometrového jeskynního systému bude možné se dostat přes Novou amatérskou jeskyni, jejíž vchod leží v Pustém žlebu necelé dva kilometry od Punkevních jeskyní ve směru na Sloup. Přístupová cesta k němu vede i od propasti Macocha přes Salmovu cestu.
"Amatérská jeskyně byla podobným způsobem zpřístupněna pouze jednou, před několika lety. Zájemci s sebou musí mít světlo, nejlépe holinky či pevné boty a alespoň cyklistickou přilbu," uvedl Štefka.
Ochranáři původně chtěli jeskyni otevřít návštěvníkům už v říjnu. Kvůli vysoké hladině vody to ale museli odložit. Zájemci o vstup si musejí rezervovat místo na Správě CHKO v Blansku.

Příbramsko - Stav ovzduší v Česku se zhoršuje. Vyplývá to ze zprávy agentury životního prostředí CENIA.
Ta předala vládě zprávu o stavu ovzduší za loňský rok. Na více než třetině území bylo vypuštěno do ovzduší o tři procenta více tuhých částic prachu než v roce 2004.
Podle agentury ale i některých ekologických sdružení se dnes šetrněji k životnímu prostředí chovají velké podniky než obyvatelé.
Hlavním zdrojem znečištění je doprava, ale také zdroje energií v domácnostech. Když začne topná sezona, zahalí se v době inverzí do štiplavého dýmu z komínů i mnohé vesnice na Příbramsku. Když pomineme znečištění zplodinami z automobilů, jsou na tom malé obce hůř než města. Většina centrálních kotelen ve městech totiž postupně přechází na vytápění plynem.
Obyvatelé vesnic s ohledem k rostoucím cenám plynu nebo elektřiny stále upřednostňují tuhá paliva.
"Nechal jsem se zlákat pohodlnějším topením a pořídil si plynový kotel. Jenomže cena plynu šla nahoru. Loni jsem se vrátil k uhlí.
Nemůžu si dovolit ročně platit bezmála 40 tisíc," postěžoval si Pavel Malý z Příbrami. Jako mnoho jiných lidí i on uvěřil, že stát ekologické vytápění zvýhodní. Na uhlí ušetří Malý téměř 15 tisíc korun. Že je plynofikace přínosem pro životní prostředí, dokládá příklad městské kotelny v Rožmitále.
"Před plynofikací jsme ročně vypustili do ovzduší asi 160 tun popílku," potvrdil starosta města Josef Vondrášek.

Společnost PolyComp představila unikátní zkušební a kalibrační linku TKKA- ZKL na zpracování starých pneumatik. " Jde o převratné řešení," komentoval to generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda. " Pneumatiky se dnes běžně ukládají na skládky nebo spalují, a zamořují životní prostředí. Nápad získala firma od německého vynálezce a dokázala ho uvést do praktického života. Projekt jsme prostřednictvím Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP), konkrétně programu Inovace, podpořili dotací 8,5 milionu korun." V České republice je každoročně potřeba zlikvidovat asi 60 tisíc tun nepotřebných pneumatik. Po roce 2008 už nebude možné spalovat je tradiční cestou, protože Evropská unie zpřísnila emisní limity. " Anaerobní termolýza řeší nejen náš, ale troufám si říct i celosvětový problém. Už se na nás obrátilo několik českých a zahraničních zájemců. V současné době se uvažuje o výstavbě tří velkých jednotek na území ČR," uvedl ředitel společnosti PolyComp Vladimír Hrbek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů