Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Německem se včera přehnala bouře. Hanzovní město Hamburk postihla vysoká voda, její hladina stoupla o dva a půl metru. Členové organizace Greenpeace připlouvají k zaplavené budově rybího trhu v přístavu. Město očekávalo třicetiletou vodu, to se nakonec nepotvrdilo. V některých oblastech severního Německa začalo sněžit. Sněhovou nadílku zažily včera i české hory.

Karlovarsko - Lesníci na Karlovarsku nabádají lidi, aby v těchto dnech raději vůbec nechodili do lesa. Kvůli silnému větru hrozí vývraty a zlomy stromů, ale také pády větví. "Chtěl bych upozornit všechny, aby si cestu do lesa nyní raději rozmysleli. Pokud ale lidé přece jen do něho vyrazí, měli by dávat velký pozor," varuje ředitel karlovarských Lázeňských lesů Evžen Krejčí. Sám včera na vlastní kůži zkusil, jak může být pobyt v lese nyní nebezpečný.
K jeho varování se přidává i ředitel karlovarského inspektorátu Lesů České republiky Jiří Holický. "Za těchto podmínek lidem vůbec nedoporučuji chodit do lesa. A když, tak pouze na vlastní nebezpečí. Toto omezení platí až do doby, než odstraníme polomy," doplňuje ředitel Holický.

Po letošním, na počasí extrémním roku trápí celou Českou republiku menší kusová hmotnost lovených ryb. Českobudějovicko - Pracovníci Lesů a rybníků města Českých Budějovic (LARMČB) již ze svých vod vytáhli přes sto tun ryb. "Co se týče tržní ryby, tak tu lovíme nad plán. Ale jak řekl jeden kolega: na každé chybí dvacet deka váhy. Krutá zima nám drobné násadové rybky poslala do nebe, jinak mohu říci, že průměrná váha jedné ryby je menší," naznačil včera vedoucí rybničního hospodářství LARMČB Jiří Staněk. "Ještě nás čeká čtrnáct dní výlovů, a to den co den. Jen máme trošku obavy z ohlašovaných mrazů," dodal Staněk. Novohradští kolegové rybářů z krajské metropole jsou na tom podobně, teplé zářijové počasí jim posunulo termíny výlovů. "Také se bojíme, že namrzne, měli bychom totiž končit tak okolo dvaadvacátého listopadu. Zatím máme vyloveno dvaapůl tisíce metráků ryb, počítáme se šesti. Dalo by se říci, že letošní rok je průměrný," souhlasí na dálku se Staňkem ředitel a jednatel Rybářství Nové Hrady Stanislav Hronek. "Myslím si, že celková kusová váha ryb je menší. Ale Hlubokou příliš problém nezasáhl, český trh váhu ryb rozhodně nepocítí. Prozatím to vypadá, že překročíme plány ze začátku roku," dodal Josef Chmel z Rybářství Hluboká.

Dvůr Králové - Zkušební provoz ve dvou lokalitách města má vyzkoušet sběr bio odpadů. Do konce roku chce odbor životního prostředí zjistit, jaká forma by občanům nejvíc vyhovovala. Zahradní odpad a rostlinné zbytky z kuchyně tvoří až čtvrtinu obsahu popelnic. Město zkouší v první lokalitě půjčování komposterů a štěpkovačů větví. Technické služby tu ověřují možnost svozu rostlinných zbytků v pytlích. V domech na ulici 5. května potom začal sběr bio odpadu do speciálních nádob a společné kompostování několika domácností. Na projekt získalo město grant Královéhradeckého kraje. Pokud se systém osvědčí, bude rozšířen do celého města.

Jihovýchodní Turecko od úterý sužují rozsáhlé záplavy. Velká voda si vyžádala již nejméně 30 obětí. Podle úřadů ke 22 mrtvým hlášeným ve středu přibylo do čtvrtka dalších osm, mezi nimi několik dětí. Několik lidí je nadále pohřešováno.
Potok rozvodněný prudkým deštěm teď zaplavil čtvrti ve městě Batman i silnice spojující oblast s okolními městy Diyarbakir, Siirt und Hasankeyf. Turecko se v posledních dnech s takto mohutnými záplavami potýká už podruhé.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů